top of page
Zoeken

Een terugblik op een heel mooi jaar vol fotografie, workshops en masterclasses

Het afgelopen jaar heb ik met heel veel plezier verschillende workshops en masterclasses dierenfotografie gegeven. Enkele weken terug waren de laatste twee masterclasses van dit jaar, de rest van het jaar hou ik een kleine winterstop vanwege het slechte weer. Zodra er echt koud en droog winterweer aan komt, kan het zijn dat ik nog last minute een workshop of masterclass ga plannen voor de jaarwisseling.In deze blog deel ik een terugblik op de hoogtepunten van afgelopen maand zoals de masterclass hondenfotografie en dierenfotografie, maar ook de ontzettend leuke oefenmiddag met uilen! Oefendagen zijn exclusief voor cursisten van mijn workshops, masterclasses en cursusavonden en daar vertel ik je graag meer over.


De masterclass dierenfotografie in Wildlands Emmen

Na een kop koffie en thee begonnen we met de Masterclass Dierenfotografie in wildlands Emmen. Het miezerde af en toe een klein beetje, maar over de hele dag was het droog genoeg om onbezorgd te kunnen fotograferen. Door het koude, ietwat natte weer lieten niet alle dieren zich zien. Gelukkig was er genoeg te fotograferen zoals de leeuwen, giraffen, prairiehonden, kamelen, een sneeuwuil en natuurlijk de otters.


Kamelen in Wildlands Emmen.

Na enkele uren fotograferen met de drie deelnemers gingen we even heerlijk lunchen bij een restaurant naast de dierentuin. Met een volle buik kwamen onze laptops op tafel en startte we het onderdeel fotobewerking in Lightroom en Photoshop. We hebben natuurlijk de foto’s gebruikt die we die ochtend in Wildlands hadden gemaakt. Erg leuk om te zien dat iedereen net weer van een iets andere hoek fotografeert, maar ook in de bewerking andere keuzes maakt. Niet alleen was het heel gezellig maar ook hebben we met elkaar heel veel interessante punten kunnen bespreken en oefenen.


Een paar heerlijke dierenportretten in Wildlands Emmen


De masterclass hondenfotografie


Niet alleen hadden we tijdens de Masterclass Hondenfotografie twee prachtige modellen om op de foto te zetten, een Aussie en een Teckel, ook waren er drie zeer gemotiveerde fotografen waardoor deze masterclass voor mij ontzettend leuk was om te geven. Van zulke dagen krijg ik als fotograaf ontzettend veel energie en ik heb inmiddels al een paar prachtige hondenportretten mogen ontvangen van één van de deelnemers. Zelf heb ik ook even een paar plaatjes kunnen schieten en zijn we ’s avonds lekker aan de slag geweest met het onderdeel fotobewerking, wat altijd bij een masterclass in zit.


Teckel Bisou tijdens de masterclass hondenfotografie in Koarnjum.


Twee van de drie dames doen reeds betaalde fotoshoot en konden hun weg in Lightroom al vinden. Zij wilden wat meer weten over bewerking op een wat gevorderd niveau. De derde dame was nog niet helemaal thuis in Lightroom maar pikte alle punten ontzettend snel op! Dat zijn natuurtalenten! Zo ontzettend fijn om te zien dat er deuren of ramen open gaan op het gebied van fotobewerking. Het is zo leuk om een foto, waar je als het goed is al trots op bent zodra het je camera uit komt rollen, nog verder te perfectioneren. Niet alleen kun je oneffenheden wegwerken, ook kun je volledig je eigen stijl ontwikkelen.


Aussie Louis tijdens de masterclass hondenfotografie in Koarnjum.


Het voordeel van het ontwikkelen van een eigen stijl als fotograaf is dat je consistent door middel van een portfolio kunt laten zien wat klanten kunnen verwachten wanneer zij jou boeken. Je foto’s worden herkenbaar, waardoor mensen steeds meer kunnen zien dat het een kunstwerk van jouw hand is. Zeker wanneer je betaalde fotoshoots wilt gaan doen, is het belangrijk dat je door middel van een stevig portfolio kunt laten zien wat jij aflevert als fotograaf.


Wil jij in het nieuwe jaar een workshop of masterclass dierenfotografie volgen? Of ben je op zoek naar een cursus fotobewerking? Hou de agenda op de website de komende tijd goed in de gaten.


Een oefenmiddag uilen fotograferen


Exclusief voor cursisten van de workshops, masterclasses en cursussen organiseer ik oefendagen met een passend thema. In dit geval was dat het fotograferen van een aantal schitterende uilen, in samenwerking met Valkerij de Wâlden, oftewel valkenier Klaas. Hij had twee Kerkuilen, een Bosuil, een Konijnenuil en een Europese Oehoe mee genomen die we met elkaar hebben gefotografeerd op een toffe locatie. De herfstkleuren zijn duidelijk zichtbaar!


Pip de Witwangdwergooruil.


Hierbij wil ik jullie graag voorstellen aan mijn eigen Zwarte Kerkuiltje Pajoli!


Cursisten van de workshops krijgen toegang tot een besloten Facebook-groep waar we met elkaar onze foto’s delen, vragen om advies, kleinschalige evenementen en oefendagen organiseren en natuurlijk vooral onze passie fotografie delen. Een ontzettend gezellige groep van inmiddels ruim 50 leden met allemaal een liefde voor dierenfotografie en fotografie in het algemeen.


Daarnaast kun je, wanneer je deel hebt genomen aan een workshop, masterclass of cursusavond, mij altijd om advies vragen over het aanschaffen van camera-spullen of contact met mij opnemen als je ergens tegenaan loopt en hulp nodig hebt of even wilt sparren ergens over. Dit stukje nazorg hoort bij elke workshop, masterclass of cursusavond.


De Kerkuil kijkt even om het hoekje.


Daarnaast krijg je als cursist als eerste toegang tot mijn blogs en in dit geval ontvang je tot en met 30 november €5 korting op mijn e-book “De Magie van Dierenportretten”. In de toekomst ga ik daar nog veel meer aan toevoegen zoals een e-book over hondenfotografie, en diverse cursusboeken of fotografie en fotobewerking. Dit is allemaal in de maak en ik hoop in het nieuwe jaar nog heel veel waardevolle, interessante en motiverende content te kunnen delen met iedereen die net zo'n passie voor (dieren)fotografie heeft als ik.


Van links naar rechts: Kerkuil, Zwarte Kerkuil, Europese Oehoe, Konijnuil en Bosuil.


Aan het eind van de dag was er nog een beetje tijd over om met een paar uilen op de foto te gaan. Ik heb een aantal deelnemers op de foto gezet, maar een deelnemer heeft mij (en valkenier Klaas) ook even samen met de Europese Oehoe en mijn eigen zwarte Kerkuil Pajoli gefotografeerd! Hier ben ik natuurlijk super blij mee!


Foto's gemaakt door Annora Hoekstra, check ook haar Instagram even! Zij maakt echt prachtige foto's.


Tot slot was ik afgelopen zondagavond even op de Zeedijk en daar werd ik getrakteerd op een prachtig spektakel. Ik had eerder dit jaar het jagen op de Aurora Borealis al enigszins ontdekt, maar nu ben ik wel echt ontzettend gemotiveerd om dit heel goed in de gaten te blijven houden. Het fotograferen van het Noorderlicht is een totaal andere vorm van fotografie dan dierenfotografie, maar daardoor misschien wel des te leuker!


Wanneer fotograferen je beroep is geworden, hoe leuk dat ook is, vergeet je soms weleens om te fotograferen als hobby. Landschapsfotografie en het fotograferen van bijzondere natuurverschijnselen zoals het Noorderlicht is dan extra plezierig.


Het Noorderlicht was zondag 5 november rond 22:30 - 23:00 uur aan de Zeedijk met het blote oog niet zichtbaar - je zag wel lichtstralen maar geen echte kleur en - maar wel met de camera op een statief met een lange sluitertijd van rond de 20 seconden.


Wil jij meer weten over dierenfotografie? Koop dan mijn e-book Dierenfotografie "De Magie van Dierenportretten" via mijn website. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tot en met 30 november 2023 € 5,- korting. Dit 130 pagina tellende e-book staat vol uitleg, tips, verhalen en voorbeelden die jou van alles leren over dierenfotografie. Er staan meer dan 40 voorbeeldfoto's in met bijbehorende camera-instellingen en lens keuzes.Wil je eerst een kijkje nemen in dit e-book over Dierenfotografie? Je kunt hier het eerste hoofdstuk en diverse pagina's alvast gratis bekijken!67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page