top of page
Zoeken

Het E-book "De Magie van Dierenportretten"

Bijgewerkt op: 4 nov. 2023

Afgelopen maanden heb ik heel hard gewerkt aan mijn allereerste e-book "Dierenfotografie - De Magie van Dierenportretten". Het 130 pagina's tellende boek staat vol met tips, uitleg, verhalen en voorbeelden die jou helpen om nog betere foto's van dieren te maken. Het boek telt meer dan 40 voorbeeldfoto's met daarbij de camera-instellingen en de gebruikte objectieven. Laat je motiveren en inspireren om prachtige foto's te maken van huisdieren en wilde dieren in de natuur en in dierenparken. Om je enthousiast te maken over mijn e-book plaats ik de eerste pagina's en een paar voorbeelden in dit blogartikel.Inleiding


In de wereld van fotografie is er een genre dat zich onderscheidt door zijn unieke uitdagingen en onvoorspelbare schoonheid; dierenfotografie. Dit boek is een reis door de fascinerende wereld van het vastleggen van dieren in hun natuurlijke pracht, hun intieme momenten en hun krachtige persoonlijkheden. Het is een viering van de kunst van dierenfotografie, verteld door de lens van een ervaren fotograaf en dierenliefhebber. Van de opwinding van wilde dieren in hun natuurlijke habitat tot de tedere interacties tussen huisdieren en hun menselijke metgezellen, dierenfotografie is een kunst die ons betovert, uitdaagt en inspireert. Het gaat over het begrijpen van de subtiele taal van dieren, het vangen van de betekenis achter die fonkelende ogen en het delen van de verhalen die deze wezens met ons willen delen.

Als dierenfotograaf geniet ik enorm van het fotograferen van honden. Daarnaast ben ik in eerste instantie hobbymatig begonnen met het vastleggen van wilde dieren zoals eekhoorns, vogels, reeën en vossen in Nederland, leguanen op Curaçao en allerlei exotische dieren in dierenparken. Dieren en fotografie is voor mij samengesmolten tot één geheel. Ook geef ik met heel veel plezier workshops en masterclasses dierenfotografie en cursussen fotobewerking. Nog steeds ga ik regelmatig voor mijn eigen plezier eropuit om de mooiste beelden te schieten van wilde dieren in de natuur en in dierenparken en verkoop ik onder andere foto’s als prints voor aan de muur.Dit boek is bedoeld voor zowel beginners die hun eerste stappen zetten in de wereld van dierenfotografie als voor gevorderde fotografen die hun vaardigheden willen verfijnen en nieuwe horizonnen willen verkennen. Dit boek zal je begeleiden door technische aspecten met duidelijke voorbeelden en bijpassende afbeeldingen die ik zelf heb gemaakt, terwijl we samen de schoonheid van dieren door de lens ontdekken.

Ik hoop jou als lezer te inspireren om er nog meer op uit te gaan om dieren te fotograferen in het wild, in dierenparken of om huisdieren om je heen op een prachtige manier vast te leggen. Laat dit boek een handleiding zijn hoe je hiermee begint en vooral hoe je nog beter kunt worden als dierenfotograaf. Stap binnen in deze wereld van avontuur, geduld en verbondenheid, want we duiken dieper in de kunst van dierenfotografie en leren hoe we de ziel van de dieren kunnen vastleggen in elke klik. Laten we samen beginnen aan deze bijzondere reis door de lens en de magie van dierenfotografie ontdekken.


"Dierenfotografie is een kunst die ons betovert, uitdaagt en inspireert."De fotograaf achter dit boek


Ruim 10 jaar geleden ben ik op een fantastische reis naar Zuid-Afrika geweest waar ik voor het eerst kennis maakte met zoomobjectieven en wildlife op de meest indrukwekkende manier; op safari in een open jeep. We vertrokken vroeg in de ochtend om tijdens zonsopgang allerlei dieren te spotten waaronder leeuwen, olifanten, struisvogels, neushoorns en giraffen.

Hoewel ik nog helemaal geen verstand had van fotografie, leefde ik mij 3 dagen achter elkaar uit met mijn allereerste spiegelreflexcamera met daarop een simpele kit-lens (55-200mm) die ik tweedehands op de kop had getikt voor € 90. Alles in de automatische stand, want de belichtingsdriehoek was mij nog een groot raadsel. Wel merkte ik dat ik gevoel had voor compositie en had ik beelden in mijn hoofd die ik per se wilde maken. Ook het bewerken van foto’s was mij nog helemaal niet bekend en ik schoot dan ook alle foto’s in JPEG.

Na deze enerverende reis belandde mijn camera jaren in de kast, tot ik enthousiast werd van een workshop hondenfotografie bij een professionele fotograaf. Ik las boeken, keek tutorials op internet, volgde interessante fotografen op social media en modderde heel wat aan in en om het huis. Uiteindelijk volgde ik een geweldige masterclass bij één van de beste hondenfotografen van Nederland en toen was eigenlijk het hek van de dam. Ik investeerde in allerlei materiaal en fotografeerde altijd en overal. Van leguanen op Curaçao tot eekhoorns in Central Park in New York. Ondertussen deed ik betaalde fotoshoots van honden en oefende ik dag in dag uit met het bewerken van mijn foto’s. Inmiddels kan ik de term fotografie niet meer uit mijn leven wegdenken en draait mijn wereld met name om dierenfotografie.


Foto's gemaakt door Annorafotografie (links) & fipfotos (rechts) tijdens een workshop uilen fotograferen.


Hoofdstuk 1 - Introductie tot dierenfotografie


Welkom in de wondere wereld van dierenfotografie, waar de magie van de natuur en de pracht van dieren tot leven komen door de lens van je camera. Dieren spreken tot onze zintuigen en ons hart op manieren die moeilijk in woorden te vatten zijn maar prachtig vast te leggen zijn in beeld.


Hoofdstuk 1.1 - Het verhaal achter de lens


Dierenfotografie stelt ons in staat om die connectie vast te leggen, te delen en te koesteren. Of je nu een doorgewinterde natuurfotograaf bent of pas net begint, dit hoofdstuk biedt inzicht in de kracht van dierenfotografie en de mogelijkheid om het verhaal van dieren te vertellen.

Als dierenfotograaf leg ik het liefst dieren vast in hun eigen natuurlijke leefomgeving. Zoals leguanen op Curaçao, eekhoorns in Nederland en leeuwen in Afrika. Helaas kun je een aantal diersoorten niet vinden in Nederland maar kun je wel heel goed oefenen in dierenparken, dierenopvangcentra en dierentuinen. Ik probeer hierbij te kijken naar het verhaal achter het dierenpark. Denk aan de inzet van Stichting Leeuw in Dierenpark Hoenderdaell en Stichting Vier Voeters in de dierenopvang in Nijeberkoop.

Onderschat ook niet het aantal dieren dat is opgevangen in dierentuinen in Nederland waar men hun uiterste best doet om beschadigde dieren een goede veilige plek te bieden. Ik praat met de medewerkers van dierenparken om erachter te komen waarom bepaalde dieren in een dierenpark of dierentuin verblijven. Veelal heb je te maken met ex-circusdieren of wilde dieren die door mensen als huisdier gehouden werden met alle gevolgen van dien.

Zo is Dierenpark Hoenderdaell een prachtige plek waar je je in het bos waant, met tussendoor dierenverblijven van wilde dieren die zijn gered uit afschuwelijke situaties en vervolgens - vaak tijdelijk - in het park ondergebracht zijn om te herstellen. Ik wil dan ook benadrukken dat ik pertinent tegen het in gevangenschap houden van wilde dieren ben, waarbij het uitgangspunt puur vermaak en het verdienen van geld betreft. Ik probeer als dierenfotograaf te kijken naar het verhaal achter elk dierenpark en ook bij mijn safari naar Zuid-Afrika heb ik eerst onderzoek gedaan naar de wildlife opvang die ik daar bezocht heb.


Hoofdstuk 1.2 - De uitdagingen en beloningen


Dierenfotografie is een kunstvorm die geduld, observatie en technische bekwaamheid vereist. We verkennen de uitdagingen van het fotograferen van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving, het vastleggen van de persoonlijkheid van huisdieren en alles daartussenin zoals dieren in dierenparken en dierentuinen. Ontdek de bevrediging van het vangen van die ene perfecte blik of het vastleggen van uniek of juist alledaags gedrag. Want je zult niet alleen tegen beperkingen aanlopen bij het fotograferen in de natuur, ook zul je voor uitdagingen staan in dierenparken waarbij het in eerste instantie makkelijker lijkt om een dier te fotograferen.Hoofdstuk 1.3 - De uitrusting en benodigdheden


Van camera's en lenzen tot statieven, we duiken diep in de uitrusting die je nodig hebt om de dierenwereld te ontdekken als dierenfotograaf. Ik laat je zien hoe je de juiste tools kunt kiezen en ze effectief kunt gebruiken om je visie tot leven te brengen. Niet alleen geef ik een aantal duidelijke tips bij het aanschaffen van spullen, ook probeer ik met duidelijke voorbeelden te laten zien wat je nodig hebt voor het maken van de allermooiste dierenportretten.


Hoofdstuk 1.4 - De ethische verantwoordelijkheid


Dierenfotografie gaat verder dan alleen techniek en esthetiek; het omvat ook een ethische verantwoordelijkheid. We bespreken de noodzaak van respect voor dieren en hun omgeving, evenals de gedragsrichtlijnen die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat onze passie voor fotografie het welzijn van dieren niet in gevaar brengt zowel in dierenparken als in het wild.


Dit boek biedt een overzicht van wat je kunt verwachten van het opwindende avontuur dat voor je ligt. Het is een introductie tot de kunst van dierenfotografie, waarin we de fundamenten leggen voor de reis die voor ons ligt - een reis vol ontdekkingen, verrassingen en prachtige beelden die wachten om vastgelegd te worden door ons dierenfotografen en dierenliefhebbers.


“Welkom in de wereld van dierenfotografie, waar elke foto een nieuw verhaal vertelt!”


Het e-book bestaat uit 130 pagina en is verdeeld in 10 hoofdstukken. Hieronder vind je de inhoudsopgave - je kunt op de afbeeldingen klikken om ze te vergroten - met daarin alle onderwerpen die beschreven zijn in het e-book "De Magie van Dierenportretten". Tevens vind je ruim 40 voorbeeldfoto's met camera-instellingen die je helpen om nog betere portretten te maken van huisdieren en wilde dieren in de natuur en in dierentuinen.Ben je nieuwsgierig geworden? Koop hier het e-book voor € 29,95 en wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je nu tijdelijk € 5,- korting. Je betaalt dan slechts € 24,95 voor het e-book "Dierenfotografie - De Magie van Dierenportretten".
118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page