top of page
Zoeken

De welpen in Aquazoo fotograferen.

Vandaag was ik sinds lange tijd weer eens in Aquazoo Leeuwarden om even bij de vier tijgerwelpen te kijken. Ze zijn inmiddels ontzettend gegroeid en ze waren heerlijk actief vanmiddag. Als extra cadeau was er nog heel even prachtig licht, ondanks dat het langzaam al vroeg donker wordt buiten in deze tijd van het jaar.


Camera-instellingen: 500mm - 1/1000s - F/5.6 - ISO 2.500


In het geval van de bovenste foto had de sluitertijd een stukje langer gekund en daarmee de ISO wat lager. De welpjes waren echter zo druk bezig dat ik het risico niet wilde nemen dat wanneer ze zouden gaan spelen, ik eerst mijn instellingen zou moeten aanpassen. Dit zijn keuzes die je van te voren moet maken, om lekker door te kunnen fotograferen.


Hierbij kun je ook kiezen om even over te gaan op de automatische stand, maar dan heb je geen enkele invloed op het eindresultaat qua scherpte-diepte bijvoorbeeld. Wil je graag dat de camera het voor je bepaalt, maar wil je het diafragma zelf bepalen? Dan kun je ook kiezen voor de Av (Canon) of A (Nikon) stand (diafragmavoorkeuze) waarbij je zelf het diafragma bepaalt, maar de camera de sluitertijd voor je bepaalt.


Camera-instellingen: 500mm - 1/1000s - F/5.6 - ISO 2.000


Er zijn vier prachtige amoertijger welpen geboren op 15 juni in Aquazoo Leeuwarden. Het was er de afgelopen maanden af en toe best wel druk, want iedereen wilde de welpen bewonderen natuurlijk. Op de dagen dat ik er was, zag ik ook diverse enthousiaste fotografen met flinke zoomobjectieven. Voor wie het leuk vindt, vertel ik graag wat meer over het fotograferen van de welpen in Aquazoo.Wat heb je nodig voor het fotograferen van de welpen?


Om de welpen mooi op de foto te zetten, heb je allereerst natuurlijk een camera nodig met daarbij een zoomobjectief. Zelf gebruik ik naar grote tevredenheid de Nikon 200-500mm F/5.6 . Niet alleen is de autofocus lekker vlot, ook is de beeldstabilisatie echt fantastisch. Sinds kort gebruik ik er ook een éénpoot-statief bij van het merk Manfrotto.


Hoewel ik graag uit de losse hand fotografeer - dit geeft mij lekker veel bewegingsvrijheid - kreeg ik af en toe toch ook last van mijn armen en schouders als ik uren achter elkaar aan het fotograferen en rondwandelen ben. Ik heb niet altijd een paaltje of hekwerk waar ik met mijn ellebogen op kan steunen en dan zet ik dus mijn ellebogen in mijn buik of zij. Dit is met name voor je rug en je hele houding niet echt optimaal en soms begin ik dat wel te voelen.


Toen ik aan het eind van deze zomer een andere fotograaf ontmoette in Aquazoo, zag ik hoe handig het was om een statief te gebruiken. Hij heeft me over de streep getrokken om er ook eentje aan te schaffen. Het "éénpoot-statief" (monopod) van Manfrotto kostte me slechts €50 en dat is het geld dubbel en dwars waard. Wanneer je het statief niet gebruikt, kun je het gewoon inschuiven en laten zitten, je kan dan nog prima uit de losse hand fotograferen. Het gewicht van de monopod is minimaal, dus daar merk je weinig van. Ook kun je het vrij vlot losschroeven en als je grote zakken hebt of een rugzak bij je hebt, is je ingeklapte monopod gemakkelijk op te bergen.Bij de grotere zwaardere zoomobjectieven met een lange brandpuntsafstand tussen de 100 en 600mm is het verstandig om je monopod vast te maken aan de statiefgondel van het objectief en niet aan je camerabody. Dit om de lensmount van je camera te ontlasten, daar komt namelijk teveel druk op te staan als je de monopod vastmaakt aan de body. Er hangt dan namelijk een objectief van soms wel enkele kilo's aan.


Een Nikon Z7II body weegt rond de 700 gram, een Nikon 200-500mm objectief weegt 2,3 kg. Je begrijpt dat het daarom beter is om het gewicht van de body aan de lensmount te laten hangen in plaats van het objectief van ruim 2 kilo. En sommige objectieven zijn nog eens een stuk zwaarder...De camera-instellingen


Het is in deze tijd van het jaar al echt snel donker. Rond 15:30 - 16:00 uur verandert het zonlicht in een prachtige oranje gloed om dierenvachten heen, maar het nadeel is dat het echt al donkerder wordt. Zeker wanneer het bewolkt is, kun je misschien beter in de ochtend of begin van de middag gaan omdat je dan veel meer licht hebt. Zo tegen het eind van de middag zul je dus moeten werken met een lichtsterk objectief en heb je te maken met hogere ISO-waarden.


Camera-instellingen: 500mm - 1/500s - F/5.6 - ISO 3.200


Omdat je nooit precies weet wat de dieren in een dierentuin gaan doen, zeker wanneer je te maken hebt met jonge dieren zoals de welpen in Aquazoo, is het verstandig om te kiezen voor een korte sluitertijd. Wanneer een tijger rustig ligt, zit of staat, is een sluitertijd tussen de 1/200s en 1/500s prima. Hier kun je een beetje mee spelen, zeker als je al wat ervaring hebt met uit de losse hand fotograferen of dus gebruik maakt van een monopod. Wanneer je de welpen wilt fotograferen terwijl ze lekker actief rondlopen en met elkaar spelen, zit je veiliger met een sluitertijd van rond de 1/1000s.


Camera-instellingen: 500mm - 1/1000s - F/5.6 - ISO 6.400

Camera-instellingen: 500mm - 1/1000s - F/5.6 - ISO 5.000


Alle foto's in deze blog heb ik gemaakt met een sluitertijd tussen de 1/500s en 1/1000s, omdat de welpen behoorlijk actief waren met elkaar en daardoor behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Omdat het helaas dus al wat donker begon te worden, heb ik gewerkt met een ISO-waarde tussen de 1600 en 6400. Bij vrijwel alle foto's moest ik behoorlijk inzoomen en de foto's zijn dan ook allemaal genomen met een brandpuntsafstand tussen de 380 en 500mm.


Camera-instellingen: 500mm - 1/1000s - F/5.6 - ISO 1.600


Neem de tijd en geniet van wat je ziet!


Tot slot natuurlijk het belangrijkste; heb geduld. Loop lekker rond, kijk wat ze aan het doen zijn en zoek een mooie plek uit om door het hek of over het hek heen te fotograferen. De dieren roepen heeft geen enkele zin, meestal kijken ze vanzelf een keer jouw kant op omdat ze ergens iets horen, nieuwsgierig zijn naar hun omgeving en wellicht de verzorgers horen rondrijden. Neem lekker de tijd om ook door de rest van Aquazoo rond te lopen en dan een paar keer terug te gaan naar de tijgers.


Lees alles over dierenfotografie in mijn nieuwe e-book


Wil jij meer weten over het fotograferen van wilde dieren in dierentuinen en het fotograferen van huisdieren? Wellicht is mijn gloednieuwe e-book "De Magie van Dierenportretten" wat voor jou! Wil je graag een keer mee tijdens een Workshop Dierenfotografie? Voor dit jaar staan de twee allerlaatste workshops gepland op 7 en 13 december in Aquazoo en Hoenderdaell. De volledige agenda met workshops bekijk je op deze pagina. Je kunt het e-book hier bestellen. Wil je liever eerst een hoofdstuk gratis lezen? Check dan deze blog om alvast een kijkje te nemen in het e-book.243 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page