New York
top of page
Zoeken

New York

Bijgewerkt op: 11 nov. 2023

Een weekje New York!


Van 8 tot en met 18 oktober zijn we een weekje naar New York geweest. Het was echt een geweldige ervaring en voor iedereen die hier nog nooit is geweest : het is een echte aanrader! Uiteraard kun je op internet met 1 klik alle hotspots van New York vinden; wat het kost, waar het is, maar het is altijd leuk om persoonlijke ervaringen te lezen over deze stad dus lees vooral even verder.


Donderdagmiddag vlogen we met KLM richting NY, waar we landden op JFK Airport. Helaas moet je bij de douane behoorlijk lang wachten... maar het is niet anders. Als je vervolgens je reisvisum + paspoort op orde hebt, ben je er na het afgeven van wat vingerafdrukken zo doorheen. Op het vliegveld kun je heel makkelijk aansluiten bij de rij voor het pakken van een taxi (overal staan borden, kan niet missen), maar wij werden aangesproken door een man die ons wel mee kon nemen in zijn "limousine"... (red flag!).


We waren een beetje overdonderd en wisten niet zo goed of we daar nu wel of niet op in moesten gaan, maar de man zag er prima uit (tsja, zegt niks). Er stonden nog 3 mensen bij hem, waaronder een stel van onze leeftijd dus ik vroeg hen of ze deze man al kenden? Nee, ze kwamen net aan uit Zwitserland en waren ook door hem aangesproken en vonden het wel interessant. Ik was iets geruster, want op deze manier waren we toch al met zijn vieren: met een vluchtige blik schatte Lieuwe in of hij samen met de andere man van het stel de chauffeur zou kunnen overmeesteren als dat nodig was, en dat zou wel lukken... dus we zouden het erop wagen.


Terwijl we met zijn zessen bij de parkeerplaats aankwamen zagen we dat er niet echt een limousine klaar stond, maar meer een soort "rape-van" (red flag!), die er van binnen wel echt heel luxe en comfortabel uit zag! Het voelde allemaal wel prima en ook toen de chauffeur meteen werd herkend door de beveiliger bij de slagboom, wisten we dat het goed zat. Wat volgde was een lekker vlot ritje langs verschillende wijken richting Manhattan, in de verte zag je een prachtige skyline met lichtjes! De chauffeur vertelde honderduit en was echt hartstikke aardig. De rit kostte ons wat minder dan een normale taxi ($ 45 voor 2 personen ipv zeker $65) en dit was ons eigenlijk prima bevallen!



We kwamen aan bij het Archer hotel (West 38th street) in een zijstraat van 5th Avenue dus dat was een super locatie om te verblijven. Alles was behoorlijk dichtbij: Time Square, 5th Avenue (met de mooie winkels!). We zijn uiteindelijk ook een paar keer gewoon lekker wezen winkelen in Greenwich (huis van Friends even bekeken), Soho en natuurlijk bij Macy's. De rest van de week hebben we een aantal echt toeristische hotspots bezocht.



1. Central Park

Het contrast van de rust in het park met de drukte in de grote stad is fascinerend. Vogels en eekhoorns, schildpadden (Turtle Pond, aanrader!) velden met spelende kinderen of bospaadjes waar je vrijwel niemand tegenkomt. Overal staan bankjes om even uit te rusten, pretzel en hotdog-kraampjes, fotografen die bruidsparen op de foto zetten, een enorme fontein, straatmuzikanten, kunstenaars en nog veel meer. Het park is heel groot, je kunt er eindeloos doorheen lopen en overal is de natuur even mooi en rustgevend. Er is ook een kleinschalige dierentuin aan de rand van het park en hoewel de dieren er goed verzorgd uitzagen vond ik sommige dieren gestresst en de verblijven echt veel te klein en beperkt.



Mijn ultieme top 3 die ik heb kunnen afstrepen: een eekhoorn voeren en fotograferen, The Plaza in het echt zien (Home Alone fan!) en de legendarische plek voor Rockefeller Center waar in december de enorme kerstboom komt te staan (Home Alone fan, alweer). Helaas was er nog geen boom te zien natuurlijk... daarvoor waren we net iets te vroeg.



2. Rockefeller Center - Top of the Rock!

We waren er natuurlijk niet alleen voor mijn Home Alone obsessie maar vooral voor Top of the Rock met een prachtig uitzicht over de stad. We hadden geluk dat de zon net onder ging, dit leverde een prachtig plaatje op maar daardoor was het wel ontzettend druk. Als je dus echt rustig van het uitzicht wilt genieten, zou ik je aanraden om sowieso niet rond zonsondergang te gaan.



3. 9/11 Monument

We hebben natuurlijk allemaal de heftige gebeurtenis meegemaakt op afstand: op TV, via de radio, in de krant en op het internet is deze tragische gebeurtenis omschreven en getoond met veel videos en foto's. Toch is dit monument in alle opzichten de moeite waard om te bekijken en je kan er gemakkelijk komen met één van de vele hop-on-hop-off bussen. Buiten zijn de gaten van de fundering van de Twin Towers blijven bestaan, ongeveer 75 x 75 meter wat een enorm oppervlak is om van dichtbij in het echt te aanschouwen. Deze vierkante "gaten" zijn omgetoverd tot watervallen met in de randen alle namen van de slachtoffers gegraveerd. Het is een zeer indrukwekkend en respectvol monument geworden.


Binnen kun je in het museum veel beelden zien zoals de eerste foto's die genomen zijn van burgers op straat, brandweermannen en politieagenten, de chaos en de tragedie is intens maar respectvol in beeld gebracht. Ook de fundering van de torens is deels nog zichtbaar binnen in het museum, wat enorme indruk maakt om van dichtbij te bekijken. Het is bijna niet te omschrijven wat je daar ziet en voelt, het is heel interessant en zeker een bezoek waard om je enigszins in te kunnen denken hoe groot, chaotisch en tragisch deze gebeurtenis is geweest voor New York, heel Amerika en wellicht wel de hele westerse wereld.



4. American Museum of Natural History

Zoals veel mensen weten vind ik dinosauriërs heel erg spannend. Ik ben een groot Jurassic Park fan en vooral de T-Rex en de Velociraptor zijn mijn twee favorieten. We hadden het geluk dat er net een T-Rex exhibition was in dit museum. Los daarvan is het museum behoorlijk groot en is er ontzettend veel te zien en te ontdekken over vroegere beschavingen.


5. Brooklyn Bridge

Je kunt natuurlijk niet in New York zijn geweest zonder even over de Brooklyn Bridge te hebben gelopen. Het was een beetje een grauwe dag, maar gelukkig was het begin van de dag nog droog waardoor we lekker rond konden lopen en veel foto's konden maken van de Brookly Bridge, de Manhatten Bridge, de skyline van Manhattan en de wijk Dumbo.



6. Tourbus door Manhattan

Om alle hotspots op een makkelijke manier te bereiken (tsja, New York is nou eenmaal geen Leeuwarden) is het altijd handig om lekker toeristisch in een hop-on-hop-off bus te stappen. Je krijgt een kaart mee en kunt zelf bepalen waar je van de bus af stapt en weer terug op de volgende bus stapt.



7. Wallstreet

Legendarisch is natuurlijk Wallstreet. Hoewel het eigenlijk tegenvalt, het is eigenlijk maar een klein straatje waar weinig te zien is, is het wel heel gaaf om de plek te bekijken waar o.a. een de Batman film is opgenomen (Bane die voor de bank staat, tanks, gevechten, je kent het wel?). Voor mij natuurlijk geweldig, als Batman-fan. Heerlijke hoek ook voor wat straatfotografie en sfeerplaatjes.



8. Statue of Liberty & Ellis Island

Misschien wel het meest bekende plaatje van New York is toch voor iedereen het vrijheidsbeeld. We konden met een boot naar Liberty Island (vrijheidsbeeld) Ellis Island (National Museum of Immigration), daar een beetje rondlopen en dan met de boot weer terug. Het waaide knetterhard, maar dat maakte het voor ons misschien nog wel iets leuker.



Tips & links


Heerlijke koffie, ontbijt en lunch [21 West 38th Street]

Cubaans eten [58 West 38th Street]

Heerlijk Italiaans eten met echt heerlijke pizza [1 East 38th Street]

Archer hotel [45 West 38th Street]

Ook als je hier niet slaapt is het de moeite waard om even naar de Spyglass rooftop bar te gaan voor een geweldig uitzicht! https://archerhotel.com/new-york



17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page