top of page
Zoeken

Masterclass "the Magic of Light"

Bijgewerkt op: 27 aug. 2021


Al maanden keek ik er enorm naar uit; de masterclass "The Magic of Light" van Monica Vergunst-van der Maden, oftewel MoNoa Photography. Ik volg deze hondenfotograaf al langere tijd en hoewel haar workshops en masterclasses behoorlijk snel vol zitten - wat ik helemaal begrijp - had ik het geluk dat ik het direct op facebook zag toen deze masterclass online kwam! Ik was zo blij dat ik erbij zat.


Uil in het ochtendlicht op het mos

Van uitstel komt gelukkig geen afstel


Vanwege de situatie omtrent Covid-19 moest het helaas worden uitgesteld, maar op zondag 11 juli was het dan eindelijk zover! Het was de bedoeling dat we om 6:15 uur zouden verzamelen bij het bos in Dorst. Jawel, dat is in Brabant. Dit betekende dat ik om 3 uur mijn bed uit moest, zodat ik om 3:30 uur in de auto zat richting het zuiden. Geen enkel probleem, ik had dit er graag voor over. En uiteraard snappen jullie het gelijk, de workshop heet niet voor niets "The Magic of Light"! En dat magische licht hebben we inderdaad ervaren... Wauw! Wat is dat een heerlijk tijdstip om te fotograferen.


Na een lekker vlot ritje op rustige wegen, waar je nog gewoon ouderwets 130 km/u mag rijden op dit tijdstip, kwam ik aan op de parkeerplaats bij het bos. We verzamelden ons, tasjes op de rug, modellen mee en het bos in! Sowieso is de natuur hier echt schitterend en we genoten eigenlijk allemaal al een beetje van de wandeling. Die stilte, de rust, iedereen had er heel veel zin in dus de sfeer was gelijk goed.


Honden en uilen als fotomodellen


We begonnen met de modellen Duco de chihuahua en Mowgli de roodpootbosuil. Allebei echt prachtige dieren die dit duidelijk vaker hadden gedaan. Duco was zo ontzettend lief en enthousiast, dat je hem eigenlijk niet lelijk op de foto kunt krijgen. Dat snuitje, die glimmende, enthousiaste oogjes waar het licht prachtig in gevangen wordt in eigenlijk elke foto. Mowgli had al net zulke prachtige glimmers trouwens, dus dit was wat mij betreft echt een gouden duo!


Hond en uil op een boomstam in het bos
Duco & Mowgli

De boomstronk zorgde voor een passend decor tussen de groene bladeren en het licht was hier ontzettend mooi. Eigenlijk lagen we al direct op de grond te fotograferen voordat de modellen überhaubt aan het "werk" waren. Voordat we Duco en Mowgli gingen fotograferen, waren we namelijk begonnen met Novi en Dexter, maar omdat we allemaal op hetzelfde plekje wilde liggen - jep, voor dat ene goeie shot! - hebben we een soort stoelendans gedaan. Zo was iedere fotograaf eigenlijk constant lekker bezig met fotograferen en zaten we elkaar niet in de weg. Iedereen had ruim de tijd om met alle modellen te werken.


De juiste plaats en de juiste tijd


Monica heeft echt oog voor het vinden van mooie plekken met de juiste lichtval en het juiste "decor". Daarnaast wist ze ons allemaal op ons gemak te stellen doordat ze gewoon heerlijk zichzelf is. Dit gaf zo'n fijne sfeer tijdens de workshop en het gaf mij meteen het gevoel dat je haar gewoon alles mocht vragen - zolang het over honden of fotografie gaat dan hè - en dat maakte het voor mij ontzettend relaxed.


Hond en uil op een boomstam in het bos
Uil en hond op een boomstam op het mos in het bos
Novi & Dexter

Vervolgens gingen we nog iets dieper het bos in op zoek naar mos en wat al niet meer. Alles voor een passend decor voor de perfecte foto! Helaas was er deze ochtend geen opkomende zon, wat extra leuk was geweest. Hoewel de bewolking zorgde voor best een donker bos waarbij de ISO's omhoog geschroefd moesten worden, was het omgevingslicht boterzacht. Het gaf een mooie sfeer aan de foto's.


Aan bovenstaande foto's kun je goed zien hoe verschillend ze eigenlijk zijn met dezelfde modellen. Locatie en tijdstip is alles en dat heeft Monica nog eens heel duidelijk laten zien. Hierdoor heb ik mij nogmaals gerealiseerd dat ik echt moet blijven letten op de juiste plaats en het tijdstip waarop je fotografeert, dat is de basis van een goede mooie foto in de stijl waar ik zelf zo van hou. Een zachte achtergrond met warme en stoere kleuren. Dan is het licht in je omgeving dus ontzettend belangrijk!


Naast Duco de chihuahua waren ook herderpup Novi en de Australian Shepherds Philou & Ninthe van de partij. Allemaal even knap, enthousiast en gefocust. Tot slot waren er Mowgli de roodpootbosuil, Dexter de Europese Oehoe en Guus de Kookaburra. Alle baasjes hadden engelen-geduld! De hondjes waren super getraind, de vogels waren ontspannen. Het zijn nou eenmaal dieren en die kan je niet altijd sturen, maar in dit geval ging het van een leien dakje met deze modellen.


Om nog even bij de boomstronken te blijven, ook Philou & Guus poseerden in een prachtig decor voor ons. Er was een soort pad met daarop een kleine boomstam. Een perfecte setting voor een mooie foto van deze twee omdat Guus eigenlijk best wel klein is, zoals je kunt zien op de foto.


Hond en kookaburra in het bos in het ochtendlicht
Philou & Guus

Inmiddels had die kleine stoere Novi wel een beetje een vol emmertje en zijn ze naar huis gegaan. Wat hebben ze het goed gedaan, zowel Novi als het baasje. Wat had ze een geduld met haar pup en wat is Novi ontzettend mooi en slim. Vervolgens gingen we verder met de volgende combi, wederom tussen het mos wat bijna van fluweel leek te zijn in dit licht. Nu was het de beurt aan Ninthe en Mowgli om te poseren. Omdat niet iedereen dezelfde lens - en dus brandpuntsafstand - gebruikte, konden we een beetje in een bult naast, voor en achter elkaar liggen. De opmerking dat er tussen het mos ontzettend dikke spinnen kunnen zitten kon ik - als arachnafoob - niet achterwege laten en dat maakte het eigenlijk extra spannend... voor mij dan.


Uil en hond tussen het mos in het bos
Mowgli & Ninthe

Photoshoppen maar!


Naast de gezelligheid, het kletsen met andere (honden)fotografen en de indrukwekkende modellen was het ontzettend leerzaam om eens over de schouder van Monica mee te kijken. Wat een kennis en kunde heeft zij en wat weet ze het fijn en duidelijk over te brengen. Ik keek enorm uit naar deel twee van de workshop, namelijk het Photoshoppen! Voordat we daaraan konden beginnen hadden we nog één heel mooi duo te gaan, namelijk Duco met Guus. Zo tegen 10-en waren we klaar met fotograferen en konden we heerlijk aan de koffie, terwijl onze laptops ondertussen bijna in brand vlogen van het inladen van de vele foto's.


Chihuahua en kookaburra op een boomstam in het bos
Duco & Guus

Na een kopje koffie en een flink stuk taart - tsja, waarom niet - kon het Photoshoppen beginnen. Hoewel ik inmiddels redelijk kan Photoshoppen, was ik heel benieuwd wat voor nieuws ik dan wel niet zou leren. Ik werd dus echt blij verrast! Ik had niet gedacht dat ik nog iets essentieels bij kon leren, maar dat was dus wel zo, en hoe! De workflow van Monica is heel prettig en logisch en de nabewerking in haar foto's spreekt me altijd enorm aan. Hier heb ik dus veel van geleerd en het heeft mij enorm gemotiveerd om een nog betere hondenfotograaf te worden!


Wil jij ook een workshop of masterclass volgen bij Monica? Ze heeft pakketten voor verschillende niveaus, zowel privé als in groepsverband. Zeker voor hondenfotografen die zich verder willen ontwikkelen raad ik een masterclass van Monica aan. Wat heb ik er veel van opgestoken en wat werkt dit ontzettend motiverend! Ik heb weer allemaal nieuwe ideeën opgedaan en mijn workflow kunnen versnellen en verbeteren. Dit maakt mijn toekomstige foto's echt weer een stuk beter, want als fotograaf moet je je blijven ontwikkelen en waar mogelijk verbeteren!


Chihuahua op een boomstam in het ochtendlicht in het bos

Wil je meer weten over Monica of de modellen? Hieronder kun je hun websites en/of profielen vinden voor meer informatie.


Fotograaf en organisatie Masterclass The Magic of Light: Monica v.d. Maden - MoNoa Photography

214 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page