top of page
Zoeken

Fotograferen, workshops en een besloten facebook groep!

Zoals jullie kunnen zien - op mijn website en socials - ben ik ontzettend gek op dieren. Om dit te kunnen combineren met mijn passie voor fotografie is natuurlijk heerlijk! Naast het geven van workshops en masterclasses ben ik bezig met nog een aantal hele toffe projecten, waar ik alvast wat meer over ga vertellen. Maar eerst leg ik uit wat de workshops, masterclasses en cursussen inhouden en stel ik je voor aan mijn compagnon Sjoerd waarmee ik Studio Sjoen ga oprichten!


Eindelijk een leuk portret van mezelf tijdens de fotografie oefenmiddag met roofvogels, die we hebben georganiseerd exclusief voor cursisten van de workshops.


Workshops en masterclasses fotografie


De workshops die ik geef zijn geschikt voor beginners, wat inhoudt dat je alles leert over de basis van fotografie. Oftewel; hoe stel je handmatig je camera in? Wat is de belichtingsdriehoek? En welke instellingen heb je nou precies nodig om mooie portretten van dieren te maken? Het is de bedoeling dat we in een gezellige, fijne sfeer met elkaar kijken naar de theorie en dit vervolgens in de praktijk gaan brengen in bijvoorbeeld Aquazoo Leeuwarden of met hondenmodellen op een mooie locatie in Friesland.


Bij workshops met 8 deelnemers is er een tweede fotograaf mee, zodat we voor iedere deelnemer ruimschoots persoonlijke aandacht hebben en de kwaliteit van de workshop hoog kunnen houden. Want het is wel zo fijn als je tussendoor al je vragen kunt stellen aan ervaren fotografen. Graag stel ik de tweede fotograaf even aan jullie voor in deze blog.


Je leest hier alles over hoe de workshops eruit zien, wat het verschil is tussen een workshop en een masterclass, de aanvullende cursus fotobewerking in Lightroom en Photoshop en de projecten die eraan komen.


Nu de zomer eraan komt, zijn de maki's op maki-eiland in Aquazoo weer heel erg actief!


Hoe ziet de workshop voor beginners eruit?


We starten de workshop dierenfotografie om 10:00 uur in de ochtend op mijn kantoor in Leeuwarden, waar we kennis maken met elkaar onder het genot van een kop thee of koffie. Vervolgens leg ik de basis van de belichtingsdriehoek uit. Oftewel; sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Na deze uitleg gaan we het ter plekke even in alle rust oefenen, want iedereen heeft een ander merk of type camera. We lopen alle instellingen even bij langs en ik vertel ook het één en ander over de scherpstelpunten van jouw camera, autofocus en een aantal instellingen die handig zijn bij het fotograferen van dieren.

Vervolgens houden we een welverdiende pauze met een gezellige lunch van verse broodjes, lekker beleg, melk, fris, yoghurt en nog veel meer. Na deze pauze pakken we onze spullen in en vertrekken we naar Aquazoo waar jij als cursist gratis naar binnen mag. We maken een mooie wandeling langs alle dierenverblijven zoals de pinguïns, de ijsberen, de zeehonden, capibara’s, flamingo’s, pelikanen, wallaby’s, maki’s, rode panda’s, otters en de tijgers natuurlijk. Bij elk verblijf help ik je met het toepassen van de theorie, zodat het langzaam een beetje kan indalen.


Cursisten druk bezig in Aquazoo tijdens de workshop dierenfotografie.

Uiteindelijk leer je het meest van het “gewoon doen” en veel oefenen. En dat gaan we dus de hele middag met elkaar doen! We eindigen rond 16:00 waarna we weer terug gaan naar mijn kantoor voor nog even een bakje koffie of thee, maar je mag van daaruit ook gerust direct door naar huis als dat voor jou handiger is. Je krijgt nog een hele leuke en handige goodie bag mee met handige spulletjes die je nodig hebt voor je camera.


Bij de workshop hondenfotografie gaat het ongeveer hetzelfde, alleen starten we dan vaak om 13:00 uur in de middag, in plaats van om 10:00 uur in de ochtend, en duurt het tot ongeveer 18:00 uur. De inhoud is hetzelfde, maar we gaan dus niet naar een dierentuin maar met elkaar naar een mooie buitenlocatie waar een aantal hondenmodellen op ons staan te wachten! Bij aankomst op mijn kantoor aan het begin van de middag zorg ik voor lekkere zoete broodjes, koffie, thee, limonade en fris waarna we starten met een stukje theorie. Na een pauze - met een aantal lekkere snacks - pakken we onze spullen en starten we met de praktijk. Je krijgt in plaats van een volledige lunch dus een aantal lekkere tussendoortjes en zoete snacks, om je hersenen wakker te houden!


De modellen van de laatste workshop hondenfotografie op de Groene Ster in Leeuwarden.

Mocht je na de workshop zo enthousiast zijn over het fotograferen en een stap verder willen? Dan kun je een cursus fotobewerking volgen. Tijdens deze basiscursus leer je de beginselen van Lightroom Classic en Photoshop. Het enige wat je nodig hebt is een laptop en een abonnement bij Adobe Creative Cloud voor € 12 per maand. Deze cursus fotobewerking wordt in overleg gepland met maximaal 6 cursisten op een avond of in het weekend.


Daarnaast leer je een prettige workflow en alles over belichting, kleurtemperatuur, het verscherpen van delen in je foto en het wegwerken van storende oneffenheden. De cursus fotobewerking duurt ongeveer 2,5 uur en kost € 100,- per persoon. Wanneer je een workshop bij mij hebt gevolgd, krijg je korting en kost het slechts € 75,- per persoon.


Hoe ziet een masterclass eruit?


Een workshop is vooral geschikt voor beginners, wanneer je dus nog geen ervaring hebt met het handmatig instellen van je camera of dit nog niet volledig beheerst. Een Masterclass is geschikt voor de wat gevorderde fotograaf die al helemaal thuis is in het fotograferen in de M-stand. Je weet al wat de belichtingsdriehoek inhoudt en bent bekend met het handmatig instellen van je camera. Je hebt wellicht al een lens die geschikt is voor het fotograferen van (wilde) dieren en honden. Denk aan een lichtsterke prime lens, of een redelijk lichtsterke (ultra) zoomlens.


Misschien ben je op zoek naar inspiratie en wil je graag een steuntje in de rug om nog beter te leren fotograferen? Of misschien wil je graag je fotografie skills naar een hoger niveau tillen en ook meer leren over het bewerken van foto’s? Dan is de masterclass dus net wat voor jou. De masterclass wordt altijd in overleg gepland. Dit kan privé, dus zonder andere deelnemers helemaal afgestemd op jouw persoonlijke wensen, of in een kleinschalig groepsverband tot maximaal 4 personen van ongeveer hetzelfde niveau.


Foto's gemaakt tijdens de masterclass hondenfotografie met 2 cursisten die helemaal vanuit Alphen a/d Rijn naar Friesland kwamen om een masterclass te volgen.

Je kunt zelf uit drie thema’s kiezen bij de masterclass fotografie. Het eerste thema is natuurlijk hondenfotografie, het tweede thema is dierenfotografie in een dierentuin en het derde thema is roofvogels. Bij elk thema beginnen we met een kop koffie of thee waar we in het kort een stukje theorie doornemen. Van te voren hebben we al met elkaar gesproken over jouw persoonlijke wensen en leerdoelen. Ik zorg dat de theorie en de praktijk hier naadloos op aansluiten.

Vervolgens gaan we aan de slag met de praktijk op een mooie locatie. Voor hondenfotografie zal dat op een buitenlocatie in Friesland zijn met hele knappe hondenmodellen. Voor dierenfotografie gaan we naar een dierentuin naar jouw wens, dat kan door heel Nederland zijn zoals bijvoorbeeld Wildlands Emmen, Landgoed Hoenderdaell of Aquazoo Leeuwarden. Bij het thema roofvogelfotografie gaan we naar een mooie buitenlocatie in Friesland waar we afspreken met een gepassioneerde valkenier om prachtige portretten van verschillende roofvogels te maken! Denk aan de Oehoe, de Witwangdwergooruil, Kerkuil, Bosuil, Slechtvalk, Giervalk, Steenarend en nog een aantal hele indrukwekkende roofvogels.Bij de masterclasses zit altijd een stuk fotobewerking inclusief. Dus na het praktijkgedeelte gaan we samen aan de slag in Lightroom en Photoshop. Hier leer je hoe je een bepaalde sfeer aan je foto kunt geven, hoe je delen in je foto kunt verscherpen, kleine oneffenheden of grote onderdelen mooi kunt wegwerken en nog allerlei onderdelen van het bewerkingsproces die jij van te voren met mij hebt besproken. Lees hier alles over de masterclass dierenfotografie.


Ik stel je graag even voor aan Sjoerd!


Wanneer er workshops zijn met 8 deelnemers krijg ik hulp van een bevriende fotograaf; Sjoerd van der Werff. Hij is tevens professioneel fotograaf gespecialiseerd in evenementen, auto’s, motoren en algemene fotografie. Heel erg leuk dat we dus dezelfde passie delen, maar beide ervaring hebben in een andere vorm van fotografie. Zelf ben ik gespecialiseerd in het fotograferen van (wilde) dieren, huisdieren (vooral honden) en in portretten. Sjoerd weet o.a. veel van landschaps- en straatfotografie en het fotograferen van evenementen zoals de Garbage Run.


Naast de workshops - die we dus veelal samen zullen gaan geven - zijn wij met nog iets heel gaafs bezig; we zijn een fotostudio aan het opzetten in Leeuwarden. Omdat het redelijk wat voorbereiding vergt, duurt het nog enkele maanden voordat de studio open gaat. Maar we kunnen alvast verklappen dat we hier aan de slag gaan met verschillende vormen van studiofotografie. Denk aan productfotografie, portretten van huisdieren en natuurlijk van mensen. Wordt vervolgd! Oh ja, we verklappen alleen nog even de naam: Studio Sjoen! Hoe we hier nu weer bij gekomen zijn? Tsja, iets met de Friese taal (“Sjoen” betekent “gezien”, voor de niet-Friezen) en SJOerd & joliEN natuurlijk!


Wil je meer weten over mijn compagnon Sjoerd? Zijn fotografiebedrijf heet Focus in Picture en je zult ons nog heel vaak samen zien tijdens het fotograferen van evenementen en bij het geven van fotografie-workshop met verschillende thema’s. Want naast dieren- en hondenfotografie gaan wij ook algemene fotografie workshops geven met hele toffe thema’s! Hierover lees je binnenkort meer op onze website die nog in aanbouw is: www.studiosjoen.nl!


Mijn compagnon Sjoerd waarmee ik nog heel veel fotografie workshops ga geven en een fotostudio aan het opzetten ben genaamd "Studio Sjoen".


Toegang tot een besloten Facebook groep en exclusieve evenementen


Na een workshop of masterclass krijg je toegang tot een exclusieve besloten Facebook groep van enthousiaste dierenfotografen die bij mij een workshop of masterclass hebben gevolgd. Hier kun je al je vragen stellen, foto’s delen en kun je je inschrijven voor hele leuke fotografie evenementen. Een mooi voorbeeld was de oefenmiddag van afgelopen zondag, waar we roofvogels gingen fotograferen van een gepassioneerde valkenier hier uit Friesland: Klaas van Valkerij de Wâlden. Hij geeft workshop, shows en presentaties door heel Friesland met zijn prachtige roofvogels.


Een "oefen-middag" die we hebben georganiseerd speciaal voor cursisten die de workshop dieren- of hondenfotografie bij ons hebben gevolgd. Met dank aan de fijne samenwerking met Valkerij De Wâlden en zijn prachtige roofvogels en uilen!


Deze middag hebben Sjoerd en ik georganiseerd exclusief voor cursisten van de workshops dierenfotografie en hondenfotografie. Zo kon iedereen die mee wilde ongeveer 2,5 uur lang oefenen met het maken van mooie portretten van vier soorten uilen, een gyrvalk en een steenarend. Oftewel; alles wat tijdens de workshop geleerd was weer even lekker opfrissen en vooral oefenen. Wij organiseren met regelmaat dit soort leuke uitstapjes, speciaal voor cursisten van de workshops en masterclasses.


Er komen dus nog een heleboel leuke evenementen aan! Daarnaast mag elke cursist mij of Sjoerd altijd mailen met vragen over het aanschaffen van fotografie-producten zoals bodies, objectieven, laptops of accessoires voor fotografen. Wij denken graag met je mee en geven onafhankelijk advies en tips bij het aanschaffen van fotografie-spullen.


Voor wie is de aanvullende cursus fotobewerking bedoeld?

Na een workshop hoop ik dat je nog enthousiaster bent geworden over alles wat met (dieren)fotografie te maken heeft. Mocht je na een tijdje toe zijn aan een volgende stap, dan kun je een aanvullende basiscursus fotobewerking volgen. Hier leer je de beginselen van fotobewerking in Lightroom en Photoshop waarmee je je foto’s naar een hoger niveau kunt tillen. Je leest hier alles over de basiscursus fotobewerking op de website.


We beginnen met een stukje uitleg over de werking van Lightroom en Photoshop. Je krijgt van mij een handige workflow mee, zodat je je foto’s ook goed georganiseerd kunt houden voor en na het bewerken. Ik leg uit wat je allemaal kunt met deze programma’s en we focussen ons vooral op de basisbewerkingen. Denk aan het aanpassen van de belichting in je foto, de kleurbalans, foto’s recht trekken, kleine oneffenheden wegwerken en delen in je foto verscherpen. We eindigen met het correct en snel exporteren van je foto’s naar bruikbare JPG-bestanden waar je ook een heel mooi watermerk kunt toevoegen. Na de cursus krijg je een handig naslagwerk waarin je alles thuis nog eens rustig op je gemakje kunt teruglezen.


Bij de eerste basiscursus fotobewerking hebben we met elkaar geoefend op een foto die ik heb gemaakt van model Niko tijdens de masterclass die ik eerder gegeven had aan twee dames.


Voor iedereen die het interessant vindt, ben ik een YouTube kanaal gestart. Hier staan op dit moment twee korte voorbeeldfilmpjes op met een leuke bewerking in Photoshop. Een derde video is zojuist toegevoegd met een mooi voorbeeld hoe je kleine oneffenheden wegwerkt in een foto.


Binnenkort komen hier nog meer nieuwe videos online met voorbeelden over verschillende onderdelen van bewerking. Ik hoop jullie hiermee te enthousiasmeren om je te verdiepen in dierenfotografie, het gaan fotograferen in RAW in plaats van JPG en het bewerken van je ruwe bestanden in programma’s zoals Lightroom en Photoshop. Want fotografie is een schitterende hobby en uiteindelijk leer je het meeste door het gewoon te doen en heel vaak te oefenen. En daar wil ik je heel graag bij helpen als fotograaf.


Fotografie projecten die onderweg zijn


Nu weet je wat de workshops en masterclasses inhouden en wat je kunt verwachten van de aanvullende cursus fotobewerking. Ook heb ik verteld over de besloten groep van enthousiaste (dieren)fotografen waar je toegang tot krijgt als cursist van de workshops en masterclasses fotografie. Sjoerd en ik organiseren binnen deze groep leuke, kleinschalige evenementen en bijeenkomsten exclusief voor cursisten. Daar wil je absoluut bij zijn de volgende keer!


Tot slot zijn we dus bezig met het inrichten van een fotostudio. Dit laat nog even op zich wachten, maar ondertussen loopt er nog een heel mooi project. Je kunt bij mij binnenkort een fotoshoot boeken waarbij je heel gaaf op de foto gaat met een roofvogel die jij mooi vindt. Dit kan in bepaalde stijlen en we zijn op dit moment bezig met een aantal voorbeeld fotoshoots om jullie te laten zien wat er allemaal mogelijk is. We zijn hier druk mee bezig en zodra het mogelijk is om deze fotoshoots bij mij te boeken komt het op de website en natuurlijk op Facebook en Instagram.

Schrijf je ook zeker in voor de nieuwsbrief om geen enkel nieuwtje en geen enkele actie meer te missen. Elke maand ontvang je dan een overzicht met alles wat er speelt bij Pixie Photography en straks natuurlijk bij Studio Sjoen!


Wordt vervolgd...63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page