top of page
Zoeken

Felida big cat sanctuary

Bijgewerkt op: 27 aug. 2021


Hier bij ons in Friesland hebben we een hele bijzondere dierenopvang, namelijk Felida Big Cat Sanctuary. Deze organisatie is onderdeel van stichting Vier Voeters en zij zetten zich wereldwijd in voor allerlei (wilde) dieren zoals leeuwen, tijgers, beren maar ook honden en katten. Felida is een grote katten-opvang hier in Nijeberkoop, dus voor mij gewoon echt naast de deur. Omdat ik hen al een tijdje sponsor en een adoptie-leeuw uit de opvang heb, mocht ik langskomen voor een rondleiding en heb ik natuurlijk foto's gemaakt. Graag vertel ik jullie meer over deze bijzondere ervaring en het geweldige werk van deze prachtige stichting.


Leeuw Bobby in de grote katten-opvang Felida in Nijeberkoop

De dieren bij Felida


Toen ik Felida bezocht in april van dit jaar zaten er vier dieren in de opvang: Bengaalse tijger Delhi en leeuwen Bobby, Terez en Ivan-Asen. Tot voor kort was ook de broer van Terez, Massoud, in de opvang, maar helaas is hij wegens ernstige gezondheidsklachten inmiddels overleden. Terez zit daarom in het verblijf naast zijn oom; Ivan-Asen. Toen we aankwamen bij Felida kregen we onder het genot van een kop thee een duidelijke inleiding over de stichting, het werk dat zij doen en op welke manier zij zich inzetten voor dieren. Zeer indrukwekkend dat deze mensen zich constant inzetten voor het redden van wilde dieren.


Vervolgens gingen we langs de verblijven van de vier dieren die bij Felida in de opvang zitten. Eerst kwamen we langs Delhi, een ietwat kleine Bengaalse tijgerin. Ze was nieuwsgierig en kwam rustig kijken wat we kwamen doen. Ze maakte een relaxte en fijne indruk, je kon duidelijk zien dat ze een tevreden bestaan leidde hier bij Felida. Zeker als je bedenkt dat deze dieren echt vreselijk geleden hebben, zij het in te kleine hokken, voortkomende uit bijvoorbeeld meerdere generaties incest, opgroeien bij mensen in huis, in een circus of hoe gek je het maar kan bedenken. Wereldwijd zijn er echt nog enorme problemen op dit gebied, je wil niet weten wat mensen verzinnen puur voor zelfverrijking en entertainment. Voor het hele verhaal van tijgerin Delhi, klik hier.


Tijgerin Delhi

Daarna kwamen we langs het verblijf van leeuw Bobby. Hij lag te luieren in zijn hangmat in de zon en hoewel hij ons ongetwijfeld allang opgemerkt had en in de gaten zal hebben gehouden, leek het hem weinig te doen en ging hij vooral verder met luieren. Ik kreeg een beetje kippenvel toen ik voor het hek stond, zijn kop lijkt heel erg doorleefd. Alsof hij het allemaal al wel een keer meegemaakt en gezien heeft, wat niet zo gek ik als je bedenkt dat Bobby gered is uit Safari Park Zoo Fier in Albanië, wat ook wel bekend stond als Europa's ergste dierentuin. Hij leefde op beton in een veel te kleine kooi, zonder bescherming tegen regen, wind of zonlicht. Wil je zijn hele verhaal lezen? Klik dan hier.


Leeuw Bobby in zijn hangmat

Tot slot kwamen we aan bij het verblijf van Terez met daarnaast zijn oom Ivan-Asen. Onze adoptie-leeuw Terez is geboren in september 2017 en komt uit de illegale fokkerij. Hij en zijn broer Massoud - die in juli 2020 helaas al was overleden - komen voort uit meerdere generaties incest. Beide broers hadden neurologische problemen en andere gezondheidsklachten. Felida heeft enorm gestreden voor zowel Massoud als Terez, maar helaas is Terez inmiddels ook overleden op 7 mei 2021. Ik ben erg blij dat ik hem nog in het echt heb mogen ontmoeten in april, maar ik ben ook verdrietig dat hij niet langer heeft mogen genieten van een beter leven. Hij is nog geen 4 jaar geworden, terwijl leeuwen in het wild 10 tot 14 jaar oud kunnen worden en in gevangenschap - onder de juiste omstandigheden - zelfs wel 20!


In memoriam, dat jullie mogen rusten in vrede lieve Terez & Ivan-Asen - mei & juni 2021


Van links naar rechts: de eerste 10 foto's is Terez, de laatste 2 foto's is Ivan.

Tijdens deze bijzondere rondleiding mochten we ook allerlei vragen stellen. Toen we bij Terez aankwamen, vond hij vooral mijn camera heel erg interessant en hij heeft uiterste geïnteresseerd met ons meegelopen voor het hek. Zijn oom Ivan vond ons vooral een beetje vervelend en keek af en toe met één oog naar ons om te kijken wat we aan het doen waren, maar sliep gelijk weer verder. Af en toe bromde hij wat, maar daar bleef het bij.


De opvang


Natuurlijk rees bij mij meteen de vraag: waarom zitten de dieren hier in Friesland in de opvang en niet bijvoorbeeld in Lion's Rock in Zuid-Afrika? Want daar is meer ruimte en ook het klimaat komt wat meer overeen met hun natuurlijke habitat. Hier kreeg ik een heel duidelijk en eerlijk antwoord op: de dieren die bij Felida in de opvang zitten kunnen in eerste instantie de lange vliegreis niet maken, maar hebben ook constante medische zorg nodig. Helaas kunnen zij dus echt niet naar de grotere opvang zoals bij Lion's Rock. Duidelijk en logisch, en uiteraard is het heel fijn dat deze uitvalsbasis er is voor deze bijzondere dieren. Ik vind het zo bijzonder, dat er hier zo dicht in de buurt zo'n geweldige stichting aan het werk is voor deze indrukwekkende wilde dieren.


Bobby in het zonnetje

Het bezoek aan Felida heeft enorm indruk op mij gemaakt, om deze dieren van dichtbij te zien en om de verhalen te horen van de geweldige mensen die werken voor Vier Voeters en Felida. Het verdriet, de boosheid, maar ook het moment van kippenvel en blijdschap dat deze dieren gered zijn uit vreselijke situaties en hier een fijn, veilig en zo gezond mogelijk bestaan leiden. Ze worden ontzettend goed verzorgd, zowel lichamelijk als geestelijk zorgen deze mensen uitstekend voor de dieren in de opvang. Dat kun je ook aan alles zien en voelen wanneer je er rond loopt.


Ben je nog op zoek naar een stichting die je kunt sponsoren op afstand? Of wil je een eenmalige donatie doen? Stichting Vier Voeters en Felida doen ontzettend goed werk en hebben heel veel kennis, ervaring en expertise in huis om op de juiste manier dieren wereldwijd ècht goed te helpen. Graag wil ik deze stichting en de opvang nog een keer in het zonnetje zetten met de foto's die ik daar heb mogen maken en ik wil jullie vragen om wanneer je een paar euro over hebt komende maand, een bescheiden donatie te doen om onze wereld een klein beetje beter te maken.


Om te doneren klik hier!


71 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page