top of page
Zoeken

Eekhoorns spotten vanuit de vogelkijkhut

Bijgewerkt op: 10 nov. 2023

Het leek mij altijd al eens interessant om te proberen; in een vogel-kijkhut zitten met een dikke telelens om wilde dieren te spotten. Of dat nu vogels, eekhoorns of reeën zouden zijn, maakt me op dat moment niet zoveel uit. Als het maar wilde dieren zijn! Een tijdje geleden heb ik in een wilde bui de Nikon 200-500 mm f/5.6 gekocht voor het spotten van vooral reeën en roofvogels hier in de buurt. Omdat je naast je werk als fotograaf ook vaak fotografeert voor de hobby heb ik deze lens aan mezelf cadeau gedaan puur voor "de leuk". Het werd tijd om die eens uitgebreid te testen.


Eekhoorn op het water vanuit de vogelkijkhut bij de Sallandse Heuvelrug
De eekhoorn op het eilandje in het water, op zoek naar walnootjes

Een bevriende fotograaf - die tevens boswachter is - had voor ons samen een dagje in een echt goede vogelkijkhut geregeld. De hutten van Arjan Troost zijn natuurlijk enorm bekend en gewild, dus die moet je ongeveer 3-5 maanden vooruit boeken. We hadden begin dit jaar dus al geboekt en op 2 augustus was het dan eindelijk zover! Een hele dag in die hut zitten. Heel vroeg uit bed, boterhammetjes en kannetje koffie mee, statief in de kofferbak en gaan. Voor ons Friezen is het een kleine stukje rijden naar de Sallandse Heuvelrug, maar dat mag de pret niet drukken.


Appelvink voert zijn jong op een tak
Appelvink voert zijn jong op een tak

We kwamen rond 7 uur 's ochtends aan en na een klein stukje lopen door het bos lopen met onze volle bepakking - je wilt niets aan het toeval overlaten dus ik had zowel mijn D750 + 200-500mm als mijn D7200 + 70-200mm mee en een statief - kwamen we bij de vogelkijkhut. Er staat voer in de hut wat je mag geven, om te voorkomen dat mensen allerlei willekeurige zaden meenemen en het binnen de kortste keren vol met onkruid staat. Ook kan je walnootjes en meelwormen meenemen voor de vogels en... jawel, de eekhoorns!


Eekhoorn door het water voor een walnoot

Ik heb in New York ontzettend veel eekhoorns gezien en daar werd ik ontzettend blij van. Het zijn mooie, slimme en grappige beestjes en die vastleggen op je camera is gewoon echt ontzettend leuk. In Central Park werd ik pas helemaal verliefd op de eekhoorn, dus die wilde ik spotten en fotograferen. Na een mooi voerrondje trokken we ons terug in het keurige schone hutje, met prima comfortabele tuinstoelen met een zitje, en was het een kwestie van geduld hebben.


De wereld aan vogels kwam voorbij, de specht, de merel, het roodborstje, de appelvink, ik weet allemaal niet wat. Voor mij een compleet nieuwe wereld. Gelukkig kon mijn persoonlijke gids a.k.a. de boswachter precies vertellen welke vogels we zagen. Hoewel ik wel iets kan herkennen qua roofvogels, is dit voor mij echt helemaal nieuw. We hoopten natuurlijk ook wel een beetje op een roofvogel en hoewel er een sperwer voorbij vloog, hebben we er verder geen kunnen spotten.


De vogels vlogen af en aan!

Na het doorbladeren van het boekje met waarnemingen van mensen die in de vogelkijkhut hebben gezeten, lazen we dat de dag ervoor iemand een enorme buizerd had zien landen, voor zijn neus! Die ging uitgebreid badderen in het water en bleef daar in totaal wel een minuut of 20 rondhangen. Met het kwijl op onze mondhoeken hebben we daar nog een tijdje op gehoopt, maar helaas kan je niet altijd prijs hebben.


Eekhoorn langs de waterkant met weerspiegeling
De eekhoorn met zijn prachtige weerspiegeling in het strakke water

Gelukkig kwam na een tijdje de eerste eekhoorn tevoorschijn. Zo over de gehele dag waren het duidelijk 2 eekhoorns die steeds terug kwamen. Ze waren flink aan het verzamelen. Op een gegeven moment ging er zelfs eentje op zijn gemakje op een boomstam zijn walnootje kraken. Een perfect foto-moment natuurlijk! Helaas was dat qua compositie niet geweldig, maar dat mag de pret niet drukken!


Eekhoorn op een boomstam met een walnoot
Eekhoorn op de boomstam met zijn gevonden walnootje

Op het water voor de vogelhut zit ook een klein soort eilandje. Je kreeg een prachtige weerspiegeling op het vlakke water. Een aantal vogels ging daar op zoek naar eten en dat maakte echt prachtige plaatjes. We hadden het geluk dat ook de eekhoorn acrobatisch richting het eilandje sprong, dus we konden eigenlijk onze geluk niet op! Dit was een shot, daar kwam ik voor! Inmiddels staan een paar van deze eekhoorn-foto's op mijn Zoom-profiel en zojuist heb ik een bericht gekregen van Zoom dat ze deze willen plaatsen in de volgende editie van het magazine. Laten we hopen dat dat doorgaat!


Eekhoorn langs de waterkant met weerspiegeling
Hopelijk komt deze foto in de volgende Zoom!

Wil je meer weten over mijn fotografie? Check mijn social media hieronder. Ook heb ik een Zoom-profiel waar ik met enige regelmaat foto's probeer te plaatsen en dan vooral de hobbymatige foto's van wilde dieren. Ook maak ik kalenders en wenskaarten van mijn foto's van wilde dieren, daarvoor heb ik een Etsy Shop waar je alles kunt bekijken en bestellen.

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page