Wildlands Emmen
Bijgewerkt op: 19 aug. 2020
Een paar weken geleden ben ik voor het eerst naar Wildlands Emmen geweest. Wij waren vroeger al niet zulke "dierentuin-bezoekers" en over het algemeen trok het bekijken van wilde dieren in gevangenschap mij persoonlijk nooit zo. Maar dat is makkelijk oordelen, je kunt pas echt weten waar je het over hebt wanneer je er zelf bent geweest, of in ieder geval enig onderzoek hebt gedaan. Een onderzoek vooraf is makkelijk anno 2020. We hebben bijna allemaal internet, een computer of een smartphone en er is weinig informatie niet te vinden op het wereldwijde web. Dus er is ook genoeg te vinden over dierentuinen, dierenopvangcentra of welke plek dan ook waar dieren in gevangenschap leven.

Sinds begin dit jaar ben ik een paar keer bij Aquazoo in Leeuwarden geweest en zoals jullie eerder hebben kunnen lezen ben ik daar enorm over te spreken. Laat ik voorop stellen: in een ideale wereld is geen enkel wild dier gevangen. Een discussie over "de ideale wereld" is zinloos, we weten allemaal dat die wereld niet bestaat, helaas. Wat blijft er dan over: naar eer en geweten het beste voor hebben met de dieren, de natuur en de omgeving.

Een discussie over "de ideale wereld " is zinloos, we weten allemaal dat die wereld niet bestaat, helaas.
De mensen die mij kennen, weten dat ik een enorme liefhebber van dieren ben. Ik heb zelf honden, ik heb vroeger paard gereden en als kind tekende ik de hele dag dolfijnen. Inmiddels heb ik de valkerij ontdekt, waar ik kennis heb gemaakt met roofvogels. De laatste jaren eet ik in mindere mate vlees en let ik erop dat dit vlees biologisch of anderzijds - voor zover mogelijk - verantwoord is.
Wilde dieren in gevangenschap
Twee jaar geleden was ik op Curacao en daar heb ik tussen dolfijnen gezwommen bij de Dolphin Academy, waar de bassins van de dolfijnen er top uit zien, de dolfijnen ook "uitgelaten" worden in zee en waar men - voor zover ik weet - met de dolfijnen speelt en traint om hen uit te dagen en plezier te laten beleven. Ik heb online van te voren gekeken wat er over te vinden was, om een goed oordeel te kunnen vormen of ik hier wel naartoe wilde. Ze zetten zich in voor het behoud van dolfijnen in het wild, ze doen enorm hun best om mensen te informeren en op te leiden over het behoud van dolfijnen en de natuur. Hun intentie lijkt hierin erg goed: ze informeren, ze doen hun best de natuur te behouden om hun Academy heen en ze behandelen de dieren goed. Ook hebben ze duidelijk hun best gedaan de natuurlijk omgeving te kopiëren in de bassins van de dolfijnen.

Dolphin Academy op Curacao (2018)

Met deze Dolphin Academy heb ik minder moeite dan het gemiddelde dolfinarium in Nederland, waar alles puur gericht lijkt te zijn op het vermaak van mensen. De bassins zijn ontzettend klein en troosteloos, ze lijken in niets op de omgeving zoals de zee. Ook leven in dolfinaria vaak orca's die in mijn ogen echt veel te groot zijn voor hun bassins wat ik op beelden heb gezien. Het blijven hele lastige kwesties, want ik wijs nu wel naar andere mensen die hier verantwoordelijk voor zijn, maar ondertussen heb ik ook jaren lang vlees uit de bio-industrie gegeten, draag ik ook leren schoenen en motorkleding en wint mijn manier van afval scheiden ook niet altijd een schoonheidsprijs.
Met de Dolphin Academy heb ik minder moeite dan het gemiddelde dolfinarium.
Enige tijd geleden kreeg ik en reactie van een andere fotograaf op mijn foto's van de roofvogels. Hij vond dit niet tof, het was dierenmishandeling en roofvogels horen in het wild. Ik nam even een vluchtig kijkje op zijn facebook profiel en zag dat hij regelmatig in dierentuinen kwam om dieren te fotograferen en ook paarden voor karren fotografeerde hij overduidelijk heel graag. Het is dus altijd verstandig om even goed na te denken: Handel je ook naar je eigen principes? Neemt niet weg dat niet alles gelijk in de weegschaal hoeft natuurlijk, maar anderen veroordelen over wat zij fotograferen is tricky, wanneer je zelf exact hetzelfde doet.

Safari in Zuid-Afrika
In 2012 was ik in Zuid-Afrika en ben ik op Safari geweest, ongeveer 2 uur rijden vanaf Kaapstad. Ik heb van te voren de website van het Aquila Safaripark helemaal doorgespit en geprobeerd - door middel van foto's en videos op internet - een beeld te vormen van de intentie van dit reservaat. Ik kwam tot de conclusie dat het in orde was, mede omdat er niet aan cub-hugging (welp-knuffelen) gedaan werd en er geen direct contact is tussen mensen en dieren, behalve wanneer het echt niet anders kan. Het reservaat is ontzettend groot en men zet zich actief in op verschillende vlakken: het stimuleren van lokale burgers om te werken als ranger en dus beschermer van dieren en natuur en in het behouden van de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving. Vrijwel alle dieren, net als grotendeels bij Aquazoo het geval is, zijn opgevangen vanwege ziekte, of omdat ze elders gevangen werden gehouden en vaak niet terug de natuur in konden. Zij zijn onderdeel van een Animal Rescue Organization - non profit uiteraard - waarover je hier meer kunt vinden.
Een veelvoorkomend probleem in Afrika is dat enkel door gecontroleerde reservaten, welke beveiligd kunnen worden, men in staat is om met uitsterven bedreigde diersoorten zoals de neushoorn te beschermen. Daarbuiten vallen ze veelal ten prooi aan stropers. Dit is een groot probleem, wat erg diep gaat en waar ik nu verder even niet op in ga. Ik wilde enkel een kleine introductie geven in hoe ik zelf zo eerlijk en oprecht mogelijk dergelijke parken, reservaten en opvangcentra's probeer te beoordelen alvorens ik het bezoek.
De dierentuinen in Nederland
Terug naar de dierentuinen in Nederland. Over elke dierentuin kun je genoeg informatie en ook meningen vinden. In september ga ik drie dagen naar Beekse Bergen, omdat ik er veel goeds over lees. Ik wil dit graag met mijn eigen ogen - en fotocamera - bekijken. Eerst was het nu dus tijd voor Wildlands Emmen, en ik moet zeggen dat ik positief verrast was. Het park is prachtig aangekleed en er is echt moeite gedaan om de natuurlijke habitat van elke diersoort na te bootsen. Hoewel ze hun best hebben gedaan, valt het formaat van een aantal verblijven wel iets tegen.
Leeuwen, giraffen, neushoorns en wildebeesten leggen dagelijks kilometers af. In een dergelijke dierentuin kunnen ze dat niet en waarom zouden ze? Want rondjes lopen behoort niet tot hun natuurlijk gedrag. Echter, ik vond deze dieren totaal niet gestrest of raar gedrag vertonen, op de neushoorns na. Ik vond ze ietwat futloos. Ik ben zelf in het busje (treintje?) geweest door het verblijf heen en heel eerlijk gezegd vond ik dit een beetje vreemd. Het leek me voor de dieren erg storend, ook al waren ze er duidelijk wel aan gewend. Dit voelde voor mij gewoon niet echt goed. Niet alleen voelde het alsof we hun territorium - die al redelijk beperkt is - binnendrongen, ook geeft mij dit het gevoel dat de bezoeker boven het welzijn van de dieren staat. Dat het hier dus gaat om een stukje entertainment, terwijl je de dieren vanaf een afstandje echt prima kunt bekijken.
Hier ben ik altijd huiverig voor: waar ligt de grens tussen mensen de gelegenheid geven dieren van dichtbij te bekijken en het verzorgen van de dieren in een omgeving waar ze zich prettig voelen? Die lijn is dus lastig. Wat moet voorop staan? Dat is natuurlijk duidelijk; het welzijn van de dieren. Maar als we eerlijk en oprecht kijken naar een dierentuin: kunnen we de dieren wel voorop stellen als we deze dieren in gevangenschap laten opgroeien? En hoe wordt alles betaald als het geen geld oplevert?

Wat moet voorop staan? Dat is natuurlijk duidelijk; het welzijn van de dieren.
In een natuurreservaat zoals in Afrika, wellicht deels ook in Beekse Bergen, heeft elk dier genoeg ruimte om weg te gaan als hij of zij bang is, zich onprettig of bedreigd voelt. In een plek als Wildlands vind ik dat die mogelijkheid te beperkt is. Wanneer wij in Afrika dus met een jeep, quad of op een paard door het enorme reservaat trekken, kan het dier alle kanten op. Vaak zijn er gebaande paden waar niet vanaf geweken wordt, alles daartussen is het respectvol behouden territorium van het dier wat er leeft. Zo heb ik op mijn safari geen enkele giraffen gezien, die waren op een plek te vinden waar wij bijna niet konden komen. De giraffen hadden er waarschijnlijk gewoon geen zin in om bekeken te worden. We hadden dus gewoon pech en er werden nooit garanties gegeven dat je per se de "Big Five" zou gaan zien. Reservaten die dat beloven of garanderen, daarbij gaat bij mij al een nekhaar omhoog staan.
Wildlands
De medewerkers van Wildlands vond ik erg aardig en de sfeer was goed en gemoedelijk. Ondanks de warmte die dag en de huidige situatie met de Corona crisis was iedereen vriendelijk en geduldig. We hebben gekeken bij de Zeeleeuwen show, al ben ik absoluut geen voorstander van dierenshows. Ik vind het altijd lastig om te bepalen wat de bedoeling van zo'n show is: is het puur entertainment, of is het ook een manier om te spelen met de dieren, om ze uit te dagen en hersenwerk te geven? Dan zou je het spel regelmatig moeten aanpassen, verbeteren en uitbreiden en dus niet een heel jaar dezelfde show geven, lijkt mij. Ik weet niet hoe ze dit doen in Wildlands, maar ik hoop dat een paar knappe koppen met oprechte intenties zich daarover buigen.
Waar ik altijd op dit soort plekken van kan genieten, net als in Aquazoo, zijn de wat kleinere dieren zoals de prairiehonden. Het lijkt me een stuk makkelijker om een plek na te bootsen voor dieren die wat kleiner van stuk zijn, net als de stokstaartjes bijvoorbeeld. Meestal kun je ook redelijk dichtbij komen voor het maken van foto's en dat is uiteindelijk wat ik zo leuk vind: foto's maken van dieren.
Over het algemeen ben ik dus positief over hoe de dieren en hun verblijven eruit zien, zeker als ik het vergelijk met de ontzettend kleine en zeer beperkte dierenverblijven die ik in Central Park in New York heb gezien. Daar waren de verblijven echt heel klein en vond ik alle dieren ook erg gestrest of compleet lusteloos. Echter vind ik nog steeds de dierenverblijven wat aan de kleine kant, maar had ik wel het idee dat men oprecht het beste voor heeft met de dieren die daar leven, los van dat ze natuurlijk altijd het beste af zijn in de vrije natuur.

Investeren in de natuur
Uiteraard hoor ik vaak genoeg mensen heel hard roepen dat dierentuinen zielig zijn en dat alle wilde dieren in vrijheid horen te leven. Daar ben ik het in eerste instantie helemaal mee eens, maar laten we niet vergeten dat juist daarbuiten ook enorm veel bedreiging is voor veel dieren. Jagers, stropers, mensen die enkel aan geld denken verdrijven en vermoorden heel veel dieren waardoor er ontzettend veel bedreigde diersoorten over de hele wereld zijn. Op veel plekken in Zuid-Afrika, zoals bij het reservaat verteld werd door een ranger, kun je niet eens leeuwen vrij laten omdat ze binnen 24 uur gestroopt worden.
De echte problemen in de wereld omtrent het welzijn van wilde dieren is in mijn ogen veel groter dan de dierentuinen waar dieren in gevangenschap leven.
Enfin, ik blijf kritisch. Ik blijf me inlezen van te voren en ik ga verder met het onderzoeken van verschillende plekken waar ik wilde dieren in gevangenschap kan bekijken en fotograferen. Niet enkel ter vermaak van mijzelf, fotograferen is immers puur vermaak ondanks dat we het heel mooi een passie noemen, maar ook omdat ik graag wil weten hoe het eraan toe gaat op verschillende plekken. Ik kan niet elke plek in de wereld bezoeken, maar ik kan wel op zoek naar positieve ervaringen en plekken waar dieren goed verzorgd worden en waar men ook investeert in dierenwelzijn, onderzoek en het behoud van dieren en natuur wereldwijd.
Zolang wij massaal vlees eten uit de bio-industrie, melk drinken van volgespoten koeien en kleding dragen wat gemaakt is door kinderhandjes denk ik dat er nog genoeg te behalen valt door de hand in eigen boezem te steken. Ik ben niet perfect, maar ik probeer kritisch te kijken naar mijn levensstijl als het gaat om dierenleed.
Mocht je vragen hebben over deze blog, stuur mij gerust een mail (info@pixiefoto.nl). Wil je meer weten over het fotograferen van wilde dieren in dierentuinen of heb je een andere vraag over dierenfotografie? Laat het me gerust weten.
Voor meer foto's van dieren volg mij op Instagram en Facebook.