top of page
Zoeken

Photoshoppen

Het is een heus werkwoord geworden: Photoshoppen! Nu we meer binnen zitten heb ik er lekker de tijd voor. Natuurlijk gebruik ik Photoshop en Lightroom al een tijdje voor het (na)bewerken van mijn foto's. Nu kun je in een programma als Photoshop natuurlijk nog veel meer dan enkel "na"-bewerken. Het bewerken van een foto (in Camera RAW filter in Photoshop) is eigenlijk slechts een onderdeel van het programma. Je kan nog zoveel meer met Photoshop! De mogelijkheden zijn eindeloos en tutorials over hoe je het kunt gebruiken zijn daarom booming business op het moment.Je kunt er vrij simpele dingen maken, zoals de omslagfoto voor je facebook pagina. Je kunt dan zelf de gewenste afmeting bepalen, wat schuiven en knippen met je foto's om er een leuk geheel van te maken. Ook kun je een afbeelding creëeren voor reclame doeleinden bijvoorbeeld, ter aanvulling van een bericht op je social media kanalen.Maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker aan de slag, voor je eigen plezier. Daarom ben ik eens gaan kijken naar "composite". Wat is het, en wat doe je dan precies? Kort uitgelegd voeg je twee of meer afbeeldingen samen, waardoor je een nieuwe (vaak niet bestaande) afbeelding creëert. Denk bijvoorbeeld aan het wegsnijden van de achtergrond van je foto, waardoor je alleen het onderwerp overhoudt. Deze kun je dan plaatsen in een compleet andere afbeelding met een hele andere achtergrond. Ook kun je onderdelen toevoegen zoals bomen, planten of andere dieren bijvoorbeeld.Nu had ik nog een mooie, scherpe foto van Marcus, van de shoot met Marcus & Foppe. Dit waren een paar testfoto's en de achtergrond hiervan is niet heel mooi. Ik kende Marcus nog niet en wilde even peilen hoe hij zich gedroeg, hoe hij bewoog, hoe het licht was op dat moment. Nou was de testfoto zelf best goed gelukt, maar ik ben nog steeds niet tevreden met de omgeving. Ik heb een gratis stockfoto gezocht en ben aan het plakken en knippen geslagen. Je ziet links het origineel, rechts het eindresultaat. Het is nog niet prijs-waardig, maar voor mijn tweede poging ooit, is het toch best goed gelukt!

Nu zijn er een miljoen leuke dingen die je kunt doen met een programma zoals Photoshop. Laatst zag ik bij een andere fotograaf een super leuk voorbeeld van een soort watercolour bewerking. Het leek me leuk om zelf net zoiets te maken! Check hier nog meer goeie tips van hondenfotograaf Dorine van Shoot Up Foto. Zo hoef je je niet te vervelen de komende weken.


Nu ga ik de komende week even goed nadenken over leuke manieren van bewerken die ik graag nog wil gaan leren. Met de watercolour bewerking heb ik meteen al iemand blij gemaakt. De klant gaat het al af laten drukken, dus ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page