top of page
Zoeken

Newborn Puppy Fotografie


De teckelkennel uit Echtenerbrug


Vorige week had ik weer het voorrecht om een nestje pasgeboren pups op de foto te zetten bij Teckelkennel Ut it Doarp in Echtenerbrug. Ik ken deze fokker al bijna 10 jaar en we delen een liefde voor ruwharige teckels. Ik heb inmiddels al heel wat meegemaakt in die tien jaar, zowel lief als leed hebben we toch wel met elkaar gedeeld zo langzamerhand. Ik heb bevallingen meegemaakt, pups zien uitvliegen, pups zien opgroeien tot volwassen hond bij haar in huis, ik heb vroeger op haar kennel gepast zodat zij met een gerust hart op vakantie kon gaan. Inmiddels ben ik haar vaste huisfotograaf en zet ik al haar honden op de foto (standfoto's) en alle nesten pups natuurlijk, wanneer ze net geboren zijn en wanneer ze een week of 4 zijn. Soms nog een keer in de weken voordat ze uitvliegen, dus rond de 7, 8 of 9 weken.De pups zien opgroeien


Af en toe heb ik het geluk dat het baasje van een pup nog eens terug komt met de hond voor mooie foto's, dat is natuurlijk geweldig. Een hondje voor je lens die je eigenlijk als (pasgeboren) pup hebt gekend en nu terugziet als jong volwassen hond! Wat ook leuk is, zijn de foto's die ik maak van een reu of teef, waarna ik ineens een nakomeling van de hond voor de lens heb voor een standfoto! En als je dan ook nog eens gelijkenissen ziet waar je gewoon niet omheen kunt...


Vader Willem en zijn dochter.

Neelix als pupje en als bijna-volwassen teckel!

Hoe gaat Newborn Fotografie in zijn werk?


Ook voor dit nest was het tijd voor een Newborn Fotoshoot. Dit lukt het beste wanneer de pups minimaal 4 en maximaal 8 dagen oud zijn. Meestal gaan de oogjes in de 2e week open, zo vanaf de 10e dag. De ene pup is sneller dan de andere, dus hou ik het liefst deze periode aan. Vóór de 4 dagen zijn de pups nog echt heel klein en is de moeder nog aan het bekomen van de bevalling.


Moeder en pups zijn zich aan het hechten en hebben vooral rust nodig de eerste dagen. Vanaf een dag of 4 is de moederhond er allemaal wat aan gewend en heb je haar, als het goed is, voldoende aan je handelingen laten wennen. Je voert haar waarschijnlijk meerdere keren per dag, je verschoont de werpkist, je hebt de pups al een paar keer bekeken, gecontroleerd en gewogen. De moederhond is dus gewend dat je af en toe aan haar pups zit en ervaart daardoor geen stress wanneer je even 2 of 3 pupjes pakt voor het maken van een foto.Vanaf dag 10 gaan de oogjes langzaam open, maar de ene pup is wat vlotter in zijn of haar ontwikkeling dan de andere, dus ik neem altijd wat marge: dag 4 tot en met 8 is ideaal voor een newborn fotoshoot. Zeker wanneer je veel licht nodig hebt of zelfs gaat flitsen is het belangrijk dat de oogjes nog echt dicht zitten en niet al een beetje open gaan. In eerste instantie wil je dit niet voor de pups natuurlijk, ten tweede is het ook voor je foto's absoluut niet mooi.


Daarnaast letten we erop dat de ruimte lekker warm is, want pups mogen het niet koud hebben en absoluut niet op de tocht liggen. Er komt dus even geen bezoek binnen, de verwarming gaat lekker aan (ja ook in de zomer) en we hebben fijne, warme kleedjes in mooie zachte kleuren. We zorgen voor een leuk, veilig decor met bijvoorbeeld lampjes, plantjes en lappen, sjaals, aparte stofjes, kussens, verzin het en we kunnen het waarschijnlijk gebruiken. Je wil de achtergrondkleur subtiel houden en ook het liefst zo rustig mogelijk.We leggen eigenlijk altijd 2 of 3 pups (of soms meer) bij elkaar, want zo voelen ze zich veilig en vertrouwd. Ze kruipen dan tegen elkaar aan, voelen elkaars warmte en merken nauwelijks verschil met hun dagelijkse omgeving in hun nog zo prille leventje: voor hun gevoel liggen ze veilig in het nest bij een broertje of zusje. Heel soms zit er een bijdehand, stoer pupje bij die zich daar weinig van aantrekt en in zijn of haar eentje zich lekker oprolt en gewoon doorslaapt. Zou dat al wat over het karakter zeggen? Wie weet!Voor het maken van de foto's denk ik altijd even na over de kleuren: welke kleuren hebben de pups? Welke achtergrondkleur is dan mooi? Ik vind het belangrijk dat dit met elkaar matcht. Uiteraard zorg ik ook altijd voor fijne, zachte en warme materialen en kleuren. Net als met newborn fotografie bij mensen-baby's: die leg je ook niet op een harde vloer, maar wikkel je in een mooie deken of leg je op een zacht vachtje.


Bij pups vind ik het heel belangrijk dat het een prettig, veilig en warm gevoel oproept als je naar de foto's kijkt. Daarnaast vinden pups het natuurlijk heerlijk om in een soort warm holletje te liggen en zijn ze ook veel rustiger en ontspannen voor je foto. Dat is wel anders wanneer ze hun eerste stappen buiten de werpkist gaan zetten, dus geniet nog maar even van deze heerlijke, rustige, slaap-foto's!Ik kan bij het bewerken van de foto's altijd enorm nagenieten van deze shoots. Ook al heb ik nog zoveel pups gezien in mijn leven, en ook heel veel pasgeboren teckelpuppy's in mijn handen gehad: het blijft fantastisch, bijzonder en hartverwarmend om dit als mijn "werk" te doen. Ik krijg er denk ik nooit genoeg van.Ben of ken je een fokker en wil je zo'n Newborn Fotoshoot boeken? Neem dan gerust contact met me op of bekijk even de hondenpagina van de website waar je meer informatie en voorbeelden kunt vinden.


134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven