top of page
Zoeken

Landgoed Hoenderdaell en stichting leeuw

Bijgewerkt op: 22 jun. 2022


Afgelopen week ben ik voor het eerst naar Landgoed Hoenderdaell geweest, een super diervriendelijk dierenpark in Ana Palowna. Hoewel ik met enige regelmaat in dierentuinen kom en daar soms best een beetje moeite mee heb wanneer het puur om "entertainment" voor mensen gaat, vind ik het nog steeds heel belangrijk om eerlijk te kijken naar een dierenpark, opvang of dierentuin waar ik foto's maak van wilde dieren.


Landgoed Hoenderdaell fotoshoot

Tuurlijk, als ik in Afrika woonde zou ik alleen nog maar wilde dieren in het wild vastleggen, maar helaas hebben we in Nederland geen leeuwen, tijgers, luipaarden, leguanen of gieren. Gelukkig hebben we heel wat roofvogels in de natuur en natuurlijk eekhoorns. Om grote katten op de foto te zetten zul je toch moeten uitwijken naar een dierenpark of dierentuin in eigen land. Via mijn broer hoorde ik dat Hoenderdaell een prachtige plek is en toen ik mij hierin verdiepte kwam ik erachter dat ze o.a. samenwerken met Stichting Leeuw en in de toekomst wordt er ook iets gebouwd met een stichting voor Zeezoogdieren.


Leuke tip: via de website van Stichting Leeuw kun je een workshop boeken. Je krijgt dan een kijkje achter de schermen bij de grote katten, wat betekent dat je dus heel dichtbij mag komen.


In Hoenderdaell sprak ik twee allervriendelijkste medewerkers bij de maki's en ze wisten er volop over te vertellen. Deze mensen hadden duidelijk een grote passie voor de dieren en dat maakte dat ik eigenlijk gelijk al een heel fijn gevoel had over deze dierenopvang. Bij de leeuwen sprak een medewerkster van Stichting Leeuw voluit over de leeuwen die in de opvang terecht waren gekomen. Ze wist niet alleen heel veel, ze had duidelijk ook een enorme liefde voor deze dieren en dit werk.



De dame vertelde over twee mannetjesleeuwen. De één was als welp van 5 maanden oud gedumpt in een weiland hier in Nederland. Waarschijnlijk werd hij toch te groot en vrat hij het meubilair op, dus die moesten ze kwijt. Bij de ander waren de klauwen als welp verwijderd, zodat hij niet zo gevaarlijk zou zijn voor het volk wat hij moest entertainen. Afschuwelijk natuurlijk, maar gelukkig is er een plek waar ze dan met spoed terecht kunnen. Waar ze veilig zijn, beweging krijgen, getraind worden en goed gevoerd worden. Zo mogelijk worden ze zelfs naar een groter reservaat in Zuid-Afrika gebracht. Hierover lees je meer via de website van The Lions Foundation.


De medewerkster van Stichting Leeuw die deze verhalen vertelde, legde uit dat ze de jaagsimulator aan gingen doen. Nu zie ik je denken "wat is een jaagsimulator?!". Dit apparaat is speciaal voor hen ontwikkeld om het natuurlijke gevoel van jagen bij de grote katten zoveel mogelijk na te bootsen. Er hangt dus een soort bieflap aan een haak en die vliegt door het binnenverblijf heen. De leeuw - Remy - die op dat moment in het binnenverblijf was, zat er echt al helemaal klaar voor en was super gefocust.


De jaagsimulator ging aan en Remy ging als de brandweer! Binnen no time had hij het stuk vlees van de haak afgeslagen met zijn klauwen! Meestal grijpen ze het vast en trekken ze het eraf. De dame van Stichting Leeuw vertelde dat de leeuw zonder klauwen dit dus niet op deze manier kon, want hij had geen klauwen. Gelukkig liet hij zich niet op zijn kop zitten door deze "tekortkoming" en ramt hij alsnog met zijn vuisten de bieflap van de jaagsimulator! Aan de ene kant een dieptriest verhaal, maar met goede afloop want ze zijn nu veilig bij Landgoed Hoenderdaell. Wanneer het kan, gaan grote katten naar de opvang in Zuid-Afrika, twee uur rijden van Johannesburg. Soms kan het niet, soms kan het wel. Dat bekijkt Stichting Leeuw dus en ze doen hiermee echt geweldig werk.


Lion King Hoenderdaell

Wat mij ook opviel en waar ik heel blij van werd, is dat de verblijven van de grote katten helemaal afgeschermd zijn met begroeiing, takken en bladeren. Zo kregen ze niet alle visuele prikkels van de bezoekers mee en hadden ze een soort natuurlijke beschutting. Langs het verblijf zijn kleine kijkgaten waar je als bezoeker doorheen kan kijken! Wat een geweldig idee en wat een prachtige oplossing! Natuurlijk wil je het liefst alle wilde dieren in het wild zien! Maar als dat even niet kan en ze moeten - tijdelijk - opgevangen worden, dan maken ze er op deze manier absoluut het allerbeste van.



Naast de grote katten zijn er nog heel veel andere dieren te vinden. Ara's, maki's, apen, flamingo's, otters, neusberen, bruine beren, hyena's, wolven en heel veel roofvogels. Ik vind gieren fascinerend en bij Hoenderdaell hebben ze heel veel verschillende gieren, waaronder de Monniksgier. Ontzettend bijzondere, mooie vogels!


Een heerlijke middag met heel veel interessante informatie, een prachtig winkeltje met hele mooie boeken over dieren voor zowel volwassenen als kinderen en de medewerkers zijn vanaf de ingang, tot de horeca en Stichting Leeuw ontzettend aardig, vakkundig en op de hoogte van wat ze daar aan het doen zijn. Een bijzondere plek waar ik nog heel vaak terug zal komen!



Zie jij een foto die je graag zou willen bestellen als print voor thuis aan de muur? Stuur dan gerust een mailtje naar info@pixiefoto.nl. Al mijn dierenfoto's zijn te bestellen als Wall Art op materialen zoals forex, aluminium, acrylglas of als poster om zelf in te lijsten.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven