Hoe fotografeer ik mijn hond?
Omdat het niet alleen leuk is om een kijkje achter de schermen te geven bij een hondenfotograaf, deel ik wat handige tips en tricks aan iedereen die zijn of haar hond graag zelf een keer mooi op de foto wil zetten. Dit kan natuurlijk gewoon met je telefoon, een compact-camera of een spiegelreflex-camera. Mijn tips gaan je helpen om een mooi, scherp hondenportret te maken, ongeacht het soort camera dat je binnen handbereik hebt.

Laten we simpel beginnen, met je smartphone! Tegenwoordig hebben de nieuwste iPhones en Android-toestellen een soort "portretmodus". Je krijgt hierbij het idee dat je kan spelen met je scherpte-diepte (een scherp onderwerp en een blurry achtergrond). Ook al is dat niet vergelijkbaar met een lichtgevoelig objectief op een professionele camera, het idee is hetzelfde en het geeft een super mooi effect aan je foto. Heb je dit niet op je smartphone? Geen nood, het is geen must, maar wanneer je het hebt zou ik deze modus zeker gebruiken.
Wat kan je hond?
Om te beginnen is het goed om te bedenken wat jouw hond goed kan. Is er een woord of een beweging waardoor hij je aankijkt of heel alert een kant op kijkt? Denk aan "Koekje" of "Wat is dat?" of welke zin of welk woord maar zorgt dat hij even de focus heeft op jou. Wanneer je hond al op commando kan zitten of liggen, is dat mooi meegenomen. Dit helpt je zeker met het maken van een perfecte hondenfoto.
Laat je hond zitten of liggen en zorg dat je hem alert krijgt en beloon dit eerst even zonder camera. Oefen dit lekker ontspannen een paar keer, door bijvoorbeeld je hond te leren naar je te kijken als je iets zegt op verschillende momenten en plekken thuis of tijdens de wandeling. Lukt dit niet in je eentje? Vraag dan hulp aan een vriend of vriendin wanneer je gaat fotograferen. Probeer het eerst gewoon in een rustige, bekende omgeving bij je thuis in de tuin bijvoorbeeld. Als je hond dit goed onder de knie heeft, ben je al halverwege.

Tijdstip van de dag
Het beste tijdstip van de dag voor een mooie foto, zeker wanneer het een zonnige, lichte dag in de zomer is, is vroeg in de ochtend tussen 6:30 en 7:30 uur, het liefst net nadat de zon op is gekomen. Lukt dit niet, dan zou je aan het eind van de dag ongeveer 2 uur voor de zon onder gaat kunnen fotograferen. Mijn voorkeur is de ochtend, want dan heb je gewoon meer licht dan aan het eind van de dag, zeker wanneer je geen lichtgevoelig objectief hebt, ben je wat beperkter, zeker met een smartphone. Probeer dus vroeg in de ochtend de foto te maken, nog voordat je met je hond gaat wandelen. Dan heeft hij nog aandacht voor je, reageert hij extra dankbaar op een eventuele beloning en is hij nog niet zo aan het hijgen. Ook is hij nog niet moe of overprikkelt en hebben jullie er beide plezier in.
Als baasje kun je natuurlijk zelf het beste moment kiezen om je hond te fotograferen. Heb je een hele actieve hond die echt eerst zijn energie kwijt moet? Dan zou je natuurlijk prima eerst kunnen wandelen. Als hij daarna rustiger en meer gefocust is, want daar gaat het tenslotte om. Bij pups en jonge honden is mijn ervaring dat ze na een wandeling best wel een vol emmertje hebben en dus niet meer gefocust zijn. Ik zou dan aanraden de foto te maken voordat je gaat wandelen.

Hoe maak je een mooie foto?
Je hond kan nu zitten of liggen en op commando heel even naar jou kijken. Dat hoeft echt geen minuut te zijn, een seconde is immers genoeg om een foto te maken. Nu ga je kijken naar het licht om je heen. Misschien ben je in de tuin of in het parkje om de hoek, in het bos of op het strand. Wanneer de zon schijnt zou ik op zoek gaan naar een schaduwrijk hoekje, want zonlicht - behalve wanneer het een zachte opkomende zon is - geeft harde schaduwen en hoge contrasten, ook zijn de kleuren in de natuur dan vrij hard en is het licht lang niet zo mooi als vroeg in de ochtend of in de avond.
Kortom:
- Heel vroeg in de ochtend tussen 6:30 en 7:30 uur ('s winters zal dit wat later zijn natuurlijk)
- Wanneer de zon al fel is, zoek de schaduw op
- Bij een zachte opkomende zon hoeft dat niet, dan kan het juist mooi zijn!
- Je hond kan zitten of liggen op commando
- Je hond kan even een paar seconden naar je kijken bij een bepaald woord
Kijk naar het omgevingslicht
Als je bovengenoemde punten kunt afvinken, gaan we naar de volgende stap. Kijk naar het licht om je heen. Zeker wanneer je met een smartphone gaat fotograferen is het handig om te kijken waar het licht vandaan komt, want tegen de zon in fotograferen is gewoon lastiger met een smartphone dan met een professionele camera. Uiteraard kun je het altijd proberen, gewoon oefenen en proberen, daar leer je het meest van.
Het is mooi wanneer je het licht in de ogen van de hond kunt vangen. Je krijgt dan een mooie schittering in de ogen en we willen de ogen graag scherp op de foto krijgen. Zet je hond ergens neer waar je een soort natuurlijk "vignet" krijgt, dus tussen 2 bosjes, op een bospaadje, tussen de bladeren met het hoofd door een "opening" in de bladeren, op een boomstam met daar omheen begroeiing. Zet de hond zo neer dat hij het licht in zijn gezicht heeft, zo weet je zeker dat je die mooie glimmers in de ogen van je hond krijgt!


Oefen een paar keer het zitten en naar je kijken en wanneer je hond relaxed is bij deze oefening op deze plek, zorg je dat je klaar zit om de foto te maken. Bij het maken van de foto zorg je dat je op ooghoogte van je hond bent. Staat hij op een boomstam? Dan hoef je alleen maar door je knieƫn of op de grond te gaan zitten, zit of ligt hij op een pad tussen de heide en is het een klein formaat hond? Dan zul je toch echt op de grond moeten gaan liggen, plat op je buik. Of je nu een grote of kleine hond hebt, die ergens op staat, ligt of zit, probeer de camera of smartphone altijd op ooghoogte van je hond te houden. Zorg ook dat je altijd scherp stelt op de ogen van de hond.
Je hond los of aan de riem
Wanneer je hond niet los kan van de riem kun je ervoor kiezen om eerst te fotograferen in de tuin. Als dat is gelukt ga je op zoek naar een leuke locatie in de buurt. Kan je hond daar nog steeds niet los, dan heb je verschillende opties.
Je kan ervoor kiezen om je hond een zo dun mogelijk show-lijntje of fotografie-lijntje om te doen, je hebt dan dus wel even hulp nodig van iemand anders. Als je een beetje overweg kunt met Photoshop, kun je deze achteraf wegwerken. Lukt dit niet, dan doe je je hond gewoon zijn of haar mooiste tuig of halsband om, want dat hoeft helemaal niet storend te zijn op een foto. Wil je per se een foto van je hond zonder riem of halsband, dan kun je bijvoorbeeld op een rustig moment naar een honden-losloopveld gaan waar je hond verantwoord los kan lopen.
Een stapje verder
Is het gelukt en heb je een mooie scherpe foto van je hond in een leuke omgeving? Dan maak je het jezelf in stapjes wat moeilijker. Denk aan tegen het licht in fotograferen, of hang boven je hond en laat hem naar boven kijken recht in de camera. Meestal krijg je een heel leuk effect wanneer je dit doet met een groothoeklens (14 - 28 mm) of portretlens (35 - 50 mm). Heb je een camera met zoomlens? Ga dan een eindje voor de hond liggen of zitten op de grond en zoom vervolgens zoveel mogelijk in. Probeer hierbij je diafragma-getal zo laag mogelijk te houden - dus het diafragma zo ver mogelijk open - en ga hier wat mee oefenen en proberen. Hoe meer je inzoomt, en hoe verder je diafragma open kan, hoe mooier het effect zal worden. Je krijgt dan een kleine scherpte-diepte, oftewel het gezicht van de hond wordt mooi scherp en de achtergrond heel onscherp.
Mocht je je al wat hebben verdiept in fotografie, heb je een goede camera en ben je echt op zoek naar advies en hulp bij het fotograferen van honden hobbymatig of uiteindelijk professioneel? Dan raad ik je aan om een basiscursus fotografie te volgen, zodat je in staat bent om je camera handmatig in te stellen. Als je dat kunt en je hebt kennis en ervaring met de belichtingsdriehoek, dan kun je een gerichte workshop volgen binnen de hondenfotografie bij fotografen zoals bijvoorbeeld Monica van der Maden van MoNoa Photography.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen!
Lukt het je niet zo goed om je hond op commando te laten kijken naar je? Neem iemand mee die kan helpen met deze oefening. Eventueel kun je een piepertje uit een hondenspeeltje meenemen en deze in een hand houden, vlak voordat je de foto maakt, piep je een keer en de kans is groot dat je hond minimaal een seconde heel alert jouw kant op kijkt omdat hij wil weten waar dat geluid vandaan komt. Zorg ook altijd voor een echt lekkere beloning en maak het moment hiermee extra speciaal. Ook kun je zijn of haar favoriete speeltje meenemen en dit vasthouden in de buurt van je camera of smartphone, zodat je hond gegarandeerd jouw kant op kijkt.
Wat je ook altijd kunt proberen, is wanneer de hond ergens mooi zit of ligt, een heel raar hoog geluidje maken wat je normaal nooit zou doen. Iets compleet nieuws! Omdat het nieuw is, zal de hond eerst een seconde kijken om het even te verwerken. Heb je een enthousiaste, drukke of erg speels hond dan is de kans groot dat hij daarna op je af vliegt, dus zorg dat je van te voren echt helemaal klaar bent om de foto te nemen. Vaak heb je dan aan die ene seconde genoeg voor net dat prachtige hondenportret van een hele alerte, vrolijke hond! Veel succes en plezier met het maken van je eigen hondenportret!