Zoeken

Handige tips voor het fotograferen van je hond

Omdat we tegenwoordig allemaal een smartphone hebben met vaak ook nog behoorlijk goede camera's hebben de meeste hondeneigenaren heel veel eigengemaakte foto's van hun hond. Wanneer je in het bezit bent van een beetje een knappe compact camera of spiegelreflex camera, dan is het hartstikke leuk om zelf foto's te maken van je hond. Of ga je een stapje verder en laat je een knap hondenportret maken van je viervoeter door een professionele hondenfotograaf? In alle gevallen zijn de volgende tips hartstikke handig!De basiscommando's


Een aantal basiscommando's zoals "zit" en "af" of "liggen" zijn natuurlijk hartstikke handig. Wanneer je hond wat ongeduldig is, kan ook het commando "blijf" een uitkomst zijn. Omdat het belangrijk is dat je hond op een ontspannen en prettige manier op de foto gezet wordt, passend bij zijn of haar karakter, kun je je van te voren afvragen wat jou mooi lijkt bij het maken van een hondenportret en dat thuis alvast een beetje oefenen. Wil je actiefoto's? Of liever een paar mooie portretten tussen bloemen, heide of in het bos? Of allebei? En hoe wil je dat je hond erop komt te staan? Dit kun je ook altijd allemaal van te voren overleggen met de hondenfotograaf natuurlijk.


Een oudere hond mag bijvoorbeeld best heel rustig liggen, als staan of steeds zitten en opstaan niet meer zo goed gaat. De fotoshoot moet ook voor de hond leuk en plezierig zijn. Een jonge pup knabbelend aan een bloemetje, of een jachthond die klaar staat om een sprint te trekken kan ook weer heel mooi zijn! Kortom, als uiteindelijke hondenfoto's maar passen bij het karakter of het ras van jouw hond.Focus en aandacht


Het is heel handig om je hond te leren ergens naar te kijken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je vraagt bijvoorbeeld je hond om even naar je te kijken als je hem of haar alleen al roept, of je koppelt er een mooi commando aan. Ook kun je je hond leren om je vinger te volgen met zijn blik. Ondanks dat alle honden anders zijn en elke hond een andere concentratieboog heeft, is het vooral een kwestie van heel veel oefenen in het dagelijks leven. Natuurlijk doe je dat niet alleen voor een fotoshoot, want ook tijdens de dagelijkse wandelingen kan het heel handig zijn en vinden veel honden het oefenen en trainen hartstikke leuk. Het is goed voor honden want het is een vorm van hersenwerk.


Zelf heb ik mijn teckels het woord "wachten" geleerd. Dit betekent dat ze moeten blijven staan of zitten en naar mij moeten blijven kijken. Bij Pixie kan ik er met het heilige woord "koekje" zelfs nog een schattige head-tilt uitpersen! Ik beloon dit ook altijd, want immers werken zonder salaris doe wij als mensen liever ook niet.


Wanneer je hond het moeilijk vindt of niet gemakkelijk opkijkt, kun je gebruik maken van een piepertje, speeltje of een beloning die hij of zij heel erg lekker vindt. Zo zorg je dat de hond een paar seconden naar "iets" kijkt, wat je voor je gezicht of bij de camera van de fotograaf kunt houden. Een hondenfotograaf heeft natuurlijk heel wat ideeën om de aandacht van je hond te krijgen, maar het is altijd handig als de hond het al kan op commando.


Herderpup Sem mocht na zijn portretfoto's even heerlijk ravotten in de modder en met takjes slepen. Ook daar hebben we foto's van gemaakt en juist deze uitgesproken hondenportretten zijn voor de baasjes een geweldige plezierige herinnering aan een tijd die veel te snel voorbij gaat.


Schone vacht en ogen


Hoewel de meeste fotografen prima kunnen Photoshoppen, is het handig als je hond zo schoon mogelijk is tijdens de fotoshoot. Natuurlijk, bij bepaalde actiefoto's of andere leuke, grappige foto's hoeft dit helemaal niet. Een paar gave actiefoto's in een modderpoel kunnen hartstikke leuk zijn, zeker met een jonge speelse hond! Maar bij een mooi, sjiek hondenportret is dit wel een pre. Zorg dat de vacht schoon en - bij langharige honden - geborsteld is, zodat er onderweg richting de fotolocatie niet al te veel vuil in blijft hangen. Maak de ogen en de mond eventueel schoon op locatie.


Als ik met mijn Duitse Dog een stukje moet lopen of hij krijgt een paar koekjes tijdens het trainen, dan hangen de kwijl-slierten over zijn neus en oren. Tijdens een fotoshoot is het dan handig om een doekje bij je te hebben om hem of haar een beetje op te frissen. Ook de ogen zijn een belangrijk punt, zorg dat deze lekker fris en schoon zijn. Mocht er dan toch nog iets achterblijven dan is dat natuurlijk helemaal niet erg. Het zijn dieren en daar hoort een beetje modder soms bij! Gelukkig kan een professionele hondenfotograaf dat prima wegwerken in Photoshop.


Snuffelend aan blaadjes of bloemetjes, omhoog kijkend naar een speeltje of gewoon recht in de camera kijkend. Het zijn allemaal leuke poses voor een prachtig hondenportret.


Handige commando's


Het commando "poot" kan heel handig zijn, om bijvoorbeeld je hond zijn of haar poot ergens op te laten leggen. Zeker bij foto's van hond en baas samen kan het een heel mooi gezicht zijn als de hond de baas een poot geeft. Tussen de heide, voor de ondergaande zon bijvoorbeeld! Naast liggen op de grond kan het ook mooi zijn om je hond te leren om zijn of haar hoofdje neer te leggen.Meerdere honden op de foto


Zeker wanneer je een huishouden hebt van meerdere honden zijn sommige commando's handig en misschien wel broodnodig voor een beetje orde in de tent. Ik heb zelf drie honden thuis en wanneer ik zeg dat "we gaan eten", vliegen ze alledrie in hun eigen bench. Ik kan dan in de rust hun voer klaarmaken, zonder gedoe. Ook wanneer ik roep dat ze "hier" moeten komen en "zitten", gaan ze alledrie voor mijn neus zitten en kijken ze naar mij, in afwachting wat er gaat gebeuren. Om maar even een dwarsstraat te noemen. Omdat het al best wel een uitdaging is om meerdere honden tegelijk mooi op de foto te krijgen is het extra handig als honden even kunnen blijven zitten of liggen en een beetje focus hebben op hun baas. Zo kun je ze ook mooi op de juiste plek neerzetten en daar ter plekke laten zitten, liggen of stilstaan.Wat heb je nodig?