top of page
Zoeken

Gunter & Shiva in hun gouden mand aan de zeedijk

Bijgewerkt op: 22 jun. 2022


Paula en haar vriend Bas zijn zelfstandig ondernemers, nuchtere Friezen en druk bezig om van een vrijstaand huis aan de zeedijk een prachtige woonboerderij te maken. Als je weleens in dit stuk van Friesland bent geweest, grenzend aan de Waddenzee, dan weet je hoe vrijheid voelt. Om hen heen zeeën van ruimte, een flinke tuin en een huis waar hard gewerkt wordt. Niet alleen aan het huis zelf, maar ook in het huis met potten bakken. Want dat is één van Paula’s heerlijke hobby’s, al mag je dit bijna geen hobby meer noemen want wat zij maakt is ware kunst van haar eigen merk Magysk.


Paula en Gunter hond

Paula "van de motorkleding"


Velen in Friesland kennen Paula van de motorkleding. Ze runt een mooie zaak in het dorp Menaldum, of Menaam op zijn Fries, boven de Kawasaki dealer. Paula houdt van de natuur, creatief bezig zijn met van alles en nog wat en van dieren. Naast een groepje katten heeft ze zes jaar geleden hondje Shiva geadopteerd uit Roemenië. Een klein, stoer maar ontzettend lief hondje die duidelijk geniet van de rust en ruimte aan onze bijzondere Friese dijk.


Paula en ik kennen elkaar uit de motorwereld en zijn inmiddels vriendinnen geworden, omdat we - hoe kan het ook anders - veel interesses en dezelfde humor delen. Toen eind november een post voorbij kwam op facebook van het bejaarde blinde hondje Gunter in het shelter in Polen dacht ik nog; “ik zou hem zo in huis willen nemen maar met 3 honden is dat echt geen optie, maar delen onder mijn vrienden en kennissen kan nooit kwaad!”. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want Paula reageerde eigenlijk binnen een uur met een berichtje; “Jo, wij hebben wel plek voor die lieverd uit Polen!”.


Project Gunter


Binnen no time was er een WhatsApp-groepje gestart met Sylvie, die zich het lot van Gunter enorm aantrok en waar ik de post voorbij zag komen, Maria uit Nederland die contact heeft met de mensen in het shelter en met Karolina die heel hard werkt in het bijzondere shelter in Polen. Sylvie en ik waren door het dolle heen dat er een plek was gevonden voor Gunter. En niet zomaar een plek! Echt een gouden mand met een diamanten randje. Als ik een hondje zou zijn, zou ik bij Paula willen wonen, echt waar.


Na wat heen en weer ge-app met elkaar was het zo geregeld. Half december kwam er een transport van Polen naar Nederland die Gunter zou brengen. Omdat men dacht dat hij al wel 15 jaar oud was en hij natuurlijk wel blind is en van de straat komt, vonden wij de reis best een beetje spannend. Gelukkig was het transport geweldig geregeld en werd hij in een comfortabele auto met de nodige tussenstops naar het puntje van Friesland gereden.


Van Polen naar de Zeedijk in Friesland


De eerste foto’s kwamen binnen. Een best wel magere en nog wat voorzichtige zwarte bol haar met een ijsblauw volledig blind oogje aan de ene kant en een donkerblauw staar-oogje aan de andere kant. In het shelter hebben ze ontzettend goed voor hem gezorgd, maar zulke hondjes hebben vaak een hoop meegemaakt en moeten even in alle rust aan nieuwe situaties wennen. Daarnaast was hij toen hij van straat kwam ook nog ziek en moesten ze hem echt even oplappen, voordat hij überhaupt geplaatst kon worden. Hulde voor dit bijzondere shelter vol vrijwilligers met het hart op de juiste plaats!Paula heeft een paar dagen voor de aankomst van Gunter om tips gevraagd aan de eigenaar van hondenschool Challenge4dogs, wat ze het beste wel en niet kan doen bij een blind hondje die ook nog eens moet wennen aan een compleet nieuwe omgeving. De introductie met Shiva heeft ze hierdoor op een hele prettige en ontspannen manier kunnen laten verlopen en nu vier weken later is het al net of het nooit anders is geweest.


Een staatsieportret van twee ex-straathonden


Ik heb als hondenfotograaf al heel veel honden gefotografeerd. Verschillende rassen en leeftijden en ook zeker oudere viervoeters met bijvoorbeeld staar, ziektes of gedragsproblemen. Ik heb alleen nog nooit een volledig blinde hond gefotografeerd en daarom was het voor mij een mooie uitdaging om een staatsieportret van Gunter te maken; de Pool in Firdgum!Na een bak koffie en een hele relaxte kennismaking hebben we een rondje om het huis gelopen met beide hondjes en in een heerlijke chill-modus foto’s gemaakt van Shiva en Gunter. Ook de kat genaamd Durk kwam zich er nog even nieuwsgierig tegenaan bemoeien, dus die mocht ook meedoen aan de fotoshoot.Bij het fotograferen van een blinde hond denk je dat het niet zoveel verschil zal maken, maar niets is minder waar want Gunter lijkt ook nog een klein beetje doof. We weten het niet zeker, maar het leek alsof hij moeite had te bepalen waar een bepaald geluid vandaan kwam. Je wilt natuurlijk het liefst dat je model ergens naar kijkt en nog mooier: recht in de lens kijkt. Dat viel nog niet mee en Gunter vond het eigenlijk ook best wel een beetje spannend, dus zijn oortjes liet hij nog niet echt zien. Met heel wat geduld en gekke geluidjes, was er eindelijk het moment dat hij een beetje ontspande en nieuwsgierig reageerde op een geluid wat Bas maakte. En ja hoor, hij keek recht in mijn lens en daar gingen zijn schattige punt-oortjes recht overeind!We hebben een aantal hele mooie relaxte plaatjes geschoten en als fanatiek photoshopper heb ik de twee mooiste portretten van Gunter en Shiva gecombineerd tot één foto. Je wil Gunter niet onnodige spanning geven en twee honden samen perfect op de foto krijgen, kan soms lastig zijn. Zeker met een blind hondje op leeftijd, gaan we er geen circus-act van maken. Het moet voor hem vooral een relaxte, leuke ervaring zijn en het liefst binnen zijn eigen bekende omgeving. We nemen hem nog even niet op sleeptouw naar allerlei spannende locaties, dus we blijven lekker op zijn eigen erf. Lang leve photoshop en een beetje creativiteit van de fotograaf dus!


Lieve Gunter, dat je nog vele mooie jaren mag hebben als Pool in Firdgum, samen met je vriendinnetje Shiva en de katten.


Mijn dank is groot!


We willen Maria & Karolina bedanken voor het bijzondere werk in het shelter in Polen. Wil jij het shelter steunen? Lees hier meer over hun shelter en het werk wat ze doen.

Website Shelter waar Gunter vandaan komt: http://kochampsisko.pl/​

Facebook pagina van het shelter: https://www.facebook.com/kochampsisko

Engelstalige website: https://www.polandpetadoption.com/our-dogs


Sylvie, bedankt dat je je het lot van Gunter zo hebt aangetrokken en voor het delen van de post! Zo zie je maar, dit is de kracht van social media!


Paula & Bas, bedankt dat jullie je huis en hart open hebben gesteld voor deze lieve, mooie kleine zwervers en dat ik dit heb mogen vastleggen voor jullie.


---


Heb jij een oude, blinde, gehandicapte of dove hond? Of heeft je hond iets anders waardoor een fotoshoot misschien in jouw ogen niet mogelijk is? Neem gerust contact met mij op via info@pixiefoto.nl. Ik heb heel veel ervaring met allerlei situaties en ik weet zeker dat ik elke hond mooi op de foto kan zetten op een manier zodat het voor zowel baas als hond een leuke en ontspannen ervaring zal zijn.

168 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven