top of page
Zoeken

foto's voor fokkers


Stand- en kopfoto's van ruwharige teckels!


Sommige opdrachten zijn extra leuk omdat je bijvoorbeeld je twee grootste passies kunt combineren. In dit geval is dat fotografie en honden. Regelmatig maak ik foto's voor teckel-fokkers uit Friesland (en een beetje uit West-Friesland over de afsluitdijk!) waarbij je dus moet denken aan standfoto's, kopfoto's en ook pupfoto's!


Je moet er wel wat voor over hebben als fotograaf natuurlijk! Teckels zijn zoals iedereen weet nou eenmaal niet heel groot... dus ondanks dat het 3 graden was deze dag, toch maar op de grond gaan liggen om te zorgen dat ik de foto kan nemen op ooghoogte.


Bij een standfoto is het de bedoeling dat de hond perfect staat: net als op een hondenshow. Het doel is dat je goed kunt zien hoe de hond gebouwd is, of alles klopt en gezond is volgens de richtlijnen voor dit ras. Het vergt wat oefening en de meeste fokkers (en andere mensen die bekend zijn met het showen van honden) oefenen dit met de pup van jongs af aan. Dit is niet alleen handig voor een show, maar ook wanneer je hond naar de trimmer of dierenarts moet. Doordat je je hond van jongs af aan leert om rustig te blijven staan wanneer dat van hem gevraagd wordt, zijn veel dingen voor jezelf en voor de hond makkelijker: je kunt sneller zien of je hond iets mankeert, je kunt hem/haar rustig bevoelen, borstelen, het gebit even bekijken, de oren en ogen controleren enzovoorts. Het is dus niet alleen voor een show, het is ook gewoon heel fijn en handig voor je dierenarts en trimmer.


Hierboven zie je een foto van een teckel in stand.


Niet alle honden kunnen veilig overal los staan, het blijven tenslotte dieren die onverwachts kunnen reageren op prikkels, dus is het veilig om ze wel een riem om te doen. Gebruik hierbij het liefst een zo klein mogelijke riem zoals een showriem. Hoe minder er aan de hond vast zit, hoe minder ik hoef weg te werken. Daarnaast zal de hond toch moeten wennen aan het lopen met een showriem, want op show verwacht men dit ook.


Er zijn allerlei soorten showriemen te koop. Het is heel belangrijk om de hond hieraan te laten wennen, want het is niet de bedoeling dat je hond aan de showriem trekt en je wil zelf ook niet aan de riem staan sjorren. Dit is niet alleen zeer onprettig voor je hond, het ziet er ook absoluut niet mooi uit wanneer je je hond in stand wil zetten. Reden te meer om je hond dus het showen, lopen en staan te leren. Maak het een prettige, positieve ervaring met je hond waarbij hij beloond wordt. Zo is het voor je hond absoluut geen straf om dit soort dingen te leren natuurlijk. De riem is er dan enkel nog als begeleiding en voor de veiligheid van je hond; zo kan hij niet onverwachts alsnog de straat op rennen terwijl we bezig zijn met het maken van standfoto's.


Hieronder zie je een onbewerkte foto waar de showriem en de hand van de fokker zichtbaar zijn, daarna de versie waar dit helemaal is weggewerkt.


Zoals je kunt zien op de foto's hadden al deze fokkers de honden het in stand staan goed aangeleerd. Je ziet aan de houding en het gezichtje van de hond dat ze het prima vinden. Ze zijn gefocust op hun baas die voor ze staat, of ze kijken naar mij (de fotograaf)... Althans dat lijkt zo natuurlijk. Wanneer de hond recht in mijn camera kijkt, staat er, terwijl ik op de grond lig, iemand boven mij rare geluiden te maken of met snoepjes te rammelen. Zo heb je een paar seconden de tijd om de hond perfect vast te leggen en is het net of hij recht je camera in kijkt. Ditzelfde principe kun je toepassen voor het maken van kopfoto's. De hond staat of zit, je roept of rammelt met iets naast of boven de fotograaf: de hond kijkt op en dan pak je je kans! Dit zorgt voor de mooiste foto's, de hond kijkt fris en alert, de ogen glanzen en de oren gaan omhoog. Dit principe wordt veel gebruikt door hondenfotografen in het algemeen.Naast stand- en kopfoto's is het natuurlijk ook altijd leuk om mooie foto's van je hond te hebben, of je nu een fokker bent of niet. Pixie Photography uit Friesland is het adres voor allerlei soorten foto's van jouw hond. Check hier de mogelijkheden en volg me op social media, zodat je kunt zien wat de mogelijkheden zijn.Ben je fokker, heb je zelf een redelijk goede camera en zou je graag willen leren om zelf goede stand- en kopfoto's te maken van je eigen honden? Dan kun je bij mij een privé workshop volgen. Ik kom dan bij jou op locatie om je de basis te leren; we gaan samen aan de slag met het fotograferen en ook het nabewerken van je stand- en kopfoto's. Wil je hier meer informatie over, stuur me dan gerust een e-mail: info@pixiefoto.nl.


Heb je zelf geen camera maar wil je wel graag toffe stand-, kop-, of pupfoto's laten maken? Ook dan ben je bij mij aan het juiste adres! Stuur me een mail en volg mij op facebook en instagram om op de hoogte te blijven van mijn werk.

173 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven