top of page
Zoeken

De Drie Musketiers

Momenteel kunnen we nu allemaal niet alles doen wat we zouden willen, en ook als fotograaf is het momenteel een beetje behelpen. Er zijn (bijna) geen fotoshoots, maar gelukkig kunnen we nog heerlijk wandelen en is er nog genoeg te fotograferen in de vrije natuur! Binnenkort ga ik maar eens op de vroege ochtend op reeën jacht in het Leeuwarder Bos, denk ik. Gelukkig hebben wij zelf ook een redelijke tuin met wel wat ruimte en ik heb zelf 3 volwaardige honden-modellen rondlopen thuis!Je begrijpt, het was weer eens tijd om wat te oefenen. Omdat ik afgelopen zaterdag op het strand in het zand heb gelegen met mijn camera, zat alles vol zand en viezigheid. Dit hoort er nou eenmaal bij als hondenfotograaf, maar het is wel belangrijk om je apparatuur dan goed schoon te houden. Je kunt dit laten doen, maar een groot deel kun je prima zelf.


Ik had af en toe problemen met het scherpstellen, het is dan verstandig om het contactpunt tussen je body en lens voorzichtig een beetje schoon te maken (liefst met wat alcohol en een wattenstaafje bijvoorbeeld). Je maakt dan voorzichtig de contactpuntjes schoon, zodat er weer goed contact is tussen je body en de lens. Vooral bij het veelvuldig wisselen van lenzen, komt er wat viezigheid en vettigheid tussen. In mijn geval was het probleem van het scherpstellen na het reinigen van de contactpunten meteen opgelost! Na zo'n schoonmaakbeurt is het tijd voor een scherpte test natuurlijk...Allereerst was Pixie aan de beurt. Ze lag zelf al heel koninklijk op onze loungeset in de tuin, een beetje om zich heen te kijken. Van jongs af aan heb ik eigenlijk alle honden een paar commando's geleerd en het belangrijkste en meest praktisch commando voor mij als fotograaf is toch wel het woord "wacht" en "koekje".


Wanneer ze leuk staan, zitten of liggen (of ik heb ze ergens heen gelokt en neergezet zoals ik denk dat het mooi is) zeg ik "wacht". Zowel Pixie als Zeth (Jutte is wat nukkiger) blijven dan keurig staan, zitten of liggen en blijven gewoon rustig wachten. Dit houden ze rustig een minuut vol, als het nodig is. Vervolgens roep ik het "heilige" woord: "koekje!" en daar komt dan meestal een perfecte head tilt! Ze weten dan dat ze dat koekjes echt wel gaan krijgen, maar komen dan nog niet meteen aanrennen. Pas als ik aanstalten maak om het koekje uit mijn zak te pakken, komen ze bij mij hun beloning halen. Ideaal!Je ziet het, Pixie haar "head tilt" is een stuk schever dan die van Zeth! Ook kun je hier mooi het verschil in licht zien op deze twee foto's. Hoewel ik er één serie van heb proberen te maken in het nabewerken, zijn de foto's van Pixie gister gemaakt en die van Zeth vandaag. De foto's van gister zijn genomen aan het eind van de middag, de zon stond toen links boven Pixie. De foto's met Zeth en Jutte zijn vandaag aan het eind van de ochtend gemaakt, toen de zon nog achter het huis stond. Gister waren er bijna geen wolken, vandaag was het een stuk bewolkter. Wel zijn de foto's allemaal op dezelfde plek in de tuin gemaakt, zoals je duidelijk kunt zien.


Linksboven is Pixie, onze ruwharige, standaard wildkleur teckel van 7 jaar oud, rechtsboven is Zeth, onze ruwharige rode reu van bijna 9 jaar oud. Links onderin is wederom Zeth, rechts onderin is Jutte van bijna 10 jaar oud. Je ziet dat Jutte nog helemaal in haar wintervachtje zit. Bij haar duurt het altijd even voordat ze helemaal plukrijp is. Dus binnenkort zal ze naar de trimmer gaan en komt er onder die kokosmat een knap, zacht, rood kortharig vachtje tevoorschijn!Natuurlijk is het helemaal een leuke uitdaging om meerdere honden tegelijk op de foto te zetten. Niet alleen bewegen ze allemaal heel veel tussendoor (al is het maar met de ogen knipperen) maar ook omdat ik hou van een kleine scherpte diepte en dus altijd op zoek ben naar de grens van mijn diafragma, is het goed om veel te oefenen en perfectioneren. In dit geval zijn alle foto's met f/2.8, op 150-200 mm ongeveer. Dan krijg je een prachtige zachte achtergrond en haarscherpte bij de oogjes en het gezichtje.


Je moet dus op zoek naar de perfecte mix van scherpte en onscherpte, en bij twee of meer honden moet je dus rekening houden met hoe je honden staan ten opzichte van elkaar: staan ze in een exacte rechte lijn, dan worden bij alle hondjes de oogjes scherp. Staan ze net niet op een rechte lijn van elkaar, dan zul je je diafragma wat aan moeten passen, tot je genoeg scherpte hebt voor de gezichtjes van beide hondjes. Dat zijn hele interessante dingen vind ik en daar ben ik graag zo in en om het huis mee bezig.Wat ik zo ontzettend mooi aan deze foto vind, is dat je ziet dat Jutte echt al een stukje ouder is dan Pixie. Jutte wordt al grijs rond haar snorretje en haar oortjes worden een klein beetje kaal aan de bovenkant. Neemt niet weg dat ze samen nog prima de boel op stelten kunnen zetten hier! Dan zijn ze gewoon weer twee jonge honden.


Wil jij ook een fotoshoot boeken met je eigen hond of meerdere honden? Dat kan natuurlijk. Op dit moment is het niet verstandig er met meerdere honden en mensen op uit te gaan natuurlijk, vanwege de hele Corona situatie. Maar je kunt gerust een shoot boeken voor bijvoorbeeld einde zomer, dit najaar. Ook kun je een cadeaubon bij mij bestellen welke je later uit kunt geven voor jezelf, of om cadeau te doen.


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page