top of page
Zoeken

Beekse Bergen

Begin deze week zijn we 3 dagen naar Beekse Bergen in Hilvarenbeek geweest. Ik was hier nog nooit geweest, maar had al van verschillende mensen goede verhalen gehoord. Zoals jullie weten ben ik graag kritisch, als het om dierentuin en dieren in gevangenschap gaat. Ik was dus erg benieuwd naar Beekse Bergen, zowel het safaripark als het safari-resort, waar we zouden verblijven tussen de leeuwen.De wandelroute door het safaripark


Op dag 1 kwamen we in de middag aan, zo rond een uur of 3. We konden nog even door het park wandelen tot sluitingstijd (17:00 uur) en dat was precies genoeg om rustig een ronde te maken langs alle dieren. Ze hebben allerlei soorten apen, leeuwen, tijgers, jachtluipaarden, panters, verschillende soorten (roof)vogels, flamingo's, ringstaart maki's, pinguïns, struisvogels, kamelen, zebra's, gnoe's en zo nog een aantal hoef-dieren die ik niet meer uit het hoofd weet te benoemen.Hoewel de verblijven in een dierentuin nooit te vergelijken zijn met de vlaktes die de dieren zullen hebben in de vrije natuur, doen ze ook in Beekse Bergen enorm hun best om de natuurlijke habitat na te bootsen en om de dieren zoveel mogelijk ruimte te geven die ze nodig hebben. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; voor de vogelsoorten vind ik dat helaas niet, maar ik denk dat dat nergens goed kan, bijvoorbeeld ook niet in Aquazoo.


Vogels moeten kunnen vliegen en in de uit de kluiten gewassen volières in dierentuinen kan dat eigenlijk nooit. Er zullen vast (redelijk) goede redenen zijn om bepaalde vogels te houden in dierentuinen, zoals meewerken aan fokprogramma's om bepaalde bijzondere dieren in stand te houden. Ik ben van mening dat wij vrijwel nooit de leefomgeving van een vogel kunnen nabootsen in gevangenschap, behalve voor roofvogels die uit de volière gehaald worden om te kunnen vliegen, dat even ter zijde.Voor de panters vond ik het verblijf veel te klein, maar ik heb geen idee of er nog een tweede verblijf beschikbaar voor hen is, maar dat hoop ik eigenlijk wel. Verder viel het me allemaal enorm mee en vooral de vlakte midden in het safari resort, tussen de lodges waar je kunt slapen, vond ik erg mooi en groot. Er liepen giraffen, zebra's, neushoorns en struisvogels door elkaar heen. Dit leek in mijn ogen het meest op de ruimte zoals ik op safari in Afrika heb gezien.


Ik kreeg in het safari resort en het park, ondanks het bewolkte weer, echt een Afrika gevoel. Ik vond ook het restaurant en de lodges mooi en passend gemaakt. Het gaf een prettige, moderne maar toch safari-achtige sfeer door het hele resort. Hieronder een eerste impressie van onze ronde door het safari park. Wil je straks alle foto's zien die ik gemaakt heb, ga dan even naar de Wildlife pagina op deze website.Overnachten tussen de dieren in het safari resort


's Avonds kwamen we in onze lodge op het safari resort, je kunt heel handig binnendoor van het safaripark naar het resort lopen, waar we tussen de leeuwen zouden slapen. Dit was een geweldige ervaring want zelfs in het donker kon je ze nog horen en voelen; om de zoveel tijd begonnen ze te brullen, wat heel indrukwekkend is. Je hoort soms andere leeuwen verderop in het safaripark ook mee doen. Een geweldig geluid, we kregen er af en toe kippenvel van.De volgende ochtend waren we rond 9 uur wakker en zag ik de leeuwen in een soort "kooi" zitten, achterin het verblijf. Het hek ging open en een medewerker kwam het verblijf inspecteren en voer neerleggen. Zouden we nou echt de jackpot hebben vandaag en getuige zijn van etende leeuwen? Toen ze klaar was gingen de luiken open en rende de leeuwen door het verblijf, op zoek naar hun welverdiende ontbijt. Omdat we slechts op 10 meter van het verblijf afzaten, op ons eigen "terrasje" achter het huisje, hadden we vrij zicht op etende leeuwen! Ik kon dus heerlijk foto's maken, vanuit mijn luie stoel!


Terwijl ik bezig was met het maken van foto's, hielden ze mij goed in de gaten... Je weet natuurlijk maar nooit, voor het zelfde geld val ik voorover zo in het leeuwenverblijf en hebben ze nog een toetje ook.

De autosafari door het safaripark


Na deze super gave ervaring zijn we in de auto gestapt om de autosafari te gaan rijden. Dit was ook een hele leuke ervaring, vooral het idee dat je door het verblijf van het jachtluipaard rijdt! (En ja, dit was de plek waar het franse gezin in 2018 dus even uit de auto stapte om foto's te maken...). We waren ongeveer in een half uur door de autosafari heen en zijn daarna nog even door het park gaan lopen.


We wilden graag nog een bootsafari doen, welke ook heel leuk was. Niet heel spannend qua beleving van de dieren, maar de reisgids vertelde wel heel veel leuke weetjes over het park en haar dieren. We zijn met de boot van het Safariplein naar het Kongoplein gevaren, dit laatste plein is midden in het park. Zo konden we nog even langs de ringstaart maki's en nog wat andere leuke dieren lopen en foto's maken.De roofvogel show


Ook hebben we gekeken bij de roofvogel show, waar ze vlogen met verschillende gieren. Ik vind dit magische beesten en aangezien ik ook graag roofvogels fotografeer, kon ik weer even mijn hart ophalen. Het was fijn om te zien dat de vogels er goed uitzagen en dat ze maar kort vlogen met publiek. Het is toch elke keer ander publiek en ze vlogen gewoon een paar keer stevig heen en weer, ondertussen werd het één en ander verteld over deze dieren. Het was een mooi gezicht, zeker toen ze met 3 gieren tegelijk vlogen.We hadden die avond gereserveerd in het restaurant van het safari resort, wat er ook weer geweldig uitzag. Super vriendelijke bediening, het restaurant was mooi aangekleed helemaal in Afrikaanse stijl. Buiten was een mooi groot terras met uitzicht op een soort vlakte waar allerlei dieren rondliepen zoals de neushoorns, zebra's en struisvogels. Een prachtige combinatie om heerlijk te relaxen, eten en drinken.


Na het eten loop je door het resort weer langs allerlei dieren terug naar ons huisje. Na nog een tijdje in de achtertuin tussen de leeuwen hebben gezeten zijn we moe maar voldaan naar bed gegaan. De volgende ochtend hebben we alles weer ingepakt en zijn we nog een keer de autosafari gaan doen. In de ochtend is het nog niet zo heel druk, dus dat is een aanrader. We hadden ontzettend veel geluk want de jachtluipaarden lagen vooraan op een prachtige plek met prachtig licht. Ik heb hier dus ook weer een paar geweldige platen kunnen schieten! Hoewel de autosafari nog maar net begonnen was, was het voor mij al dik geslaagd!Conclusie, een mooi park met veel mogelijkheden


Eind van de ochtend zijn we rustig terug naar Friesland gereden. Ik moet zeggen dat ik heel erg positief ben over Safaripark Beekse Bergen. Het personeel is ontzettend vriendelijk, behulpzaam en weet veel over de dieren. Je kunt merken dat de mensen die hier werken, die wij hebben gesproken en gezien, echt liefde hebben voor de dieren en hun taak uiterst serieus nemen. Of het nu iemand is die de tickets checkt, controle houdt bij de maki verblijven, een gids die op de safari-boot vertelt over de dieren of de ober in het restaurant: iedereen is vriendelijk en professioneel.Wij komen hier zeker nog eens terug en ik ga mij de komende tijd nog meer verdiepen in wat Beekse Bergen allemaal doet voor dieren in het wild en met bijvoorbeeld fokprogramma's. Ondertussen ga ik kijken welke volgende dierentuin geschikt is om te bezoeken, want het fotograferen van wilde dieren, ook al zijn ze niet 100% wild meer, is toch wel heel erg gaaf. Uiteraard kan ik dit alleen met plezier doen wanneer de dieren niet gestrest zijn en vooral in een zo natuurlijke mogelijke omgeving kunnen leven in gevangenschap waar het welzijn van de dieren voorop staat, en niet het entertainment gehalte van de bezoekers.Het is soms lastig om dit laatste te bepalen, maar wat ik in Beekse Bergen kon merken is dat er geen "garantie" is dat je elk dier goed kunt zien. Ze hebben de ruimte om zich terug te trekken en worden niet ten toon gesteld achter een stuk glas met daarachter zo min mogelijk leefruimte, zodat ze gedwongen worden om altijd in het zicht te liggen of lopen, zoals in Central Park het geval was. Dit is voor mij één van de vele graadmeters waar ik op let tijdens een bezoek aan een dierentuin- of park.


Mijn Wildlife foto's zijn te koop


Wil je graag meer foto's zien van wilde dieren, dieren in dierentuinen en roofvogels? Kijk dan even op de pagina "Wildlife" waar je allerlei vrij werk van mij kunt bekijken. Je kunt deze foto's ook bestellen op print, op hoogwaardige kwaliteit acryl of forex bijvoorbeeld.


Stuur mij gerust een e-mail als je hier interesse in hebt: info@pixiefoto.nl


131 weergaven0 opmerkingen